Президентът на Нигер Мохамед Базум заяви, че демокрацията ще надделее,

...
Президентът на Нигер Мохамед Базум заяви, че демокрацията ще надделее,
Коментари Харесай

Задържаният президент на Нигер настоява по Twitter, че демокрацията ще възтържествува

Президентът на Нигер Мохамед Базум съобщи, че демокрацията ще надделее, ден откакто, които оповестиха, че са завзели властта с прелом . Той направи това заявление посредством обява в Twitter, оповестява " Асошиейтед прес ".

" Трудно постигнатите достижения ще бъдат непокътнати. Всички нигерийци, които обичат демокрацията и свободата, ще се погрижат за това ", написа Базум през вчерашния ден.

Министърът на външните работи Хасуми Масуду също насочи сходен апел , като изиска " всички нигерски демократични патриоти да се изправят като един, с цел да кажат `не` на това фракционно деяние ". Той изиска безусловното освобождение на президента и сподели, че договарянията не престават.

За момента остава неразбираемо кой управлява страната. Много хора в столицата на Ниамей не престават нормалната си работа.

Според непосредствен до Мохамед Базум, приказвал при изискване за анонимност, президентът не е и няма да подаде оставка и е в сигурност в резиденцията си.
 Военен прелом в Нигер, затвориха границите
Военен прелом в Нигер, затвориха границите

Войници настояват, че са свалили президента на Нигер

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации е насрочил през днешния ден изключителни затворени съвещания по отношение на обстановката по искане на трите си африкански членки, Гана, Габон и Мозамбик. Икономическата общественост на западноафриканските страни изпрати президента на Бенин Патрис Талон да управлява посредническите старания.

Припомняме, че изказване, оповестено по-рано в Twitter от акаунта на командването на армията, разгласи, че ще поддържа преврата. До тук не е доказано дали изказването е същинско.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш остава " извънредно обезпокоен " за обстановката и предизвести за " ужасните резултати върху развиването " и цивилните заради " поредните неконституционни промени на държавно управление в района Сахел.

Въпреки, че екстремистите в Нигер са направили офанзиви против цивилни и боен личен състав, цялостната обстановка със сигурността е по-добра от тази в съседките ѝ.

Според някои анализатори президент Базум е последната вяра на Запада за партньорство в африканската област Сахел, откакто Мали потърси поддръжка от съветската наемническа група Вагнер. Изглежда, че групата проправя път и в Буркина Фасо. Припомняме скорошно изявление на Шефът на съветските наемници Евгений Пригожин в Беларус, съгласно което бойците му би трябвало да събират сили за
 ISW: Путин и Пригожин се борят за позициите си в Африка
ISW: Путин и Пригожин се борят за позициите си в Африка

Това се показва в дневния разбор на обстановката в Украйна на Центъра за проучване на войната

Вчера няколкостотин души се събраха в столицата и скандираха поддръжка за Вагнер, до момента в който развяваха съветски флагове. По-късно те започнаха да хвърлят камъни по колата на минаващ политик.

Пригожин, разказа събитията в страната като част от битката ѝ против " колонизаторите ", като вероятно засяга запада и в частност Франция. " Това на процедура значи извоюване на самостоятелност. Останалото ще зависи от народа на Нигер и от това какъв брой дейно биха могли да ръководят ", сподели той.

Бивш наемник от Вагнер, Марат Габидулин разяснява, че в случай че новите управници на Нигер желаят помощта на групировката, ще свършат като Централноафриканската република, където групата работи от пет години. Вагнер са упрекнати в заграбване на държавни запаси и осъществяване на зверства с човешките права в тази страна, както и в други в които са оперирали.
 Путин против „ демоните на Макрон ” – новата прокси война на Русия в Африка
Путин против „ демоните на Макрон ” – новата прокси война на Русия в Африка

След Централноафриканската република и Мали през 2022 година френската войска напусна Буркина-Фасо, преследвана на всички места от " Вагнер "

Френското външно министерство пък съобщи през вчерашния ден, че изрично осъжда преврата против цивилните демократични управляващи на страната. Оттам настояха за освобождението на Базум и фамилията му и за гарантиране на тяхната сигурност.Също по този начин приканиха за неотложно възобновяване на целостта на демократичните институции в Нигер.

Съединени американски щати също са " съществено загрижени " за обстановката в Нигер, съгласно представителят на Държавния департамент Ведант Пател. " Ние следим обстановката от близко и продължаваме да поддържаме тясна връзка с посолството ", сподели той. Щатите не са осведомени с никакви признаци, че групата Вагнер е забъркана в преврата, добави Пател, само че отхвърли да спекулира, като разяснява, че " обстановката продължава да е много променлива ".

Заплахата за Базум породи опасения, че Нигер също може да се отвърне от Запада, макар помощите, които е пратил на страната в предишното.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън повтори осъждането на протеста от Съединени американски щати и сподели, че екипът му е в стеснен контакт с публични лица във Франция и Африка.
 Блинкън упорства за освобождението на президента на Нигер
Блинкън упорства за освобождението на президента на Нигер

Армията завзе президентския замък, затвори границите и наложи комендантски час

Ако бъде избран за прелом от Съединените щати, Нигер може да загуби милиони долари военна поддръжка и помощ.

До някъде изненадващо, даже Русия прикани за освобождението на президента. Външният министър, че " превратът е противоконституционен ".
 Русия опрости $23 милиарда задължения на страни от Африка
Русия опрости $23 милиарда задължения на страни от Африка

Путин е оптимист за бъдещето на връзките с африканските страни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР