Точно преди руските войски да преминат през украинската северна граница

...
Точно преди руските войски да преминат през украинската северна граница
Коментари Харесай

Русия взе Starlink на прицел

Точно преди съветските войски да преминат през украинската северна граница този месец, членовете на украинската 92-ра щурмова бригада изгубиха жизненоважен запас. Сателитната интернет услуга Starlink, която бойците употребяват за връзка, събиране на разследваща информация и осъществяване на офанзиви с дронове, се срина. Това оповестява Ню Йорк Таймс.

Управляван от SpaceX, компанията на Илон Мъск, Starlink е от решаващо значение за украинската войска от най-ранните дни на войната с Русия. Без цялостното обслужване украински бойци не могат бързо да споделят и да споделят информация за изненадващото нахлуване и прибягват до изпращане на текстови известия.

Тъй като съветските войски реализираха триумфи край Харков, вторият по величина град в Украйна, те разположиха по-мощни електронни оръжия и по-сложни принадлежности за утежняване на услугата Starlink, показват украински публични лица. Напредъкът съставлява огромна опасност за Украйна, която постоянно съумява да надхитри съветската войска благодарение на фронтовата съгласуваност и други технологии, само че е в защита против възобновеното съветско нахлуване.

За първи път съветските сили съумяха да причинят огромни спирания на Starlink. Ако продължат да съумяват, това може да означи тактическа смяна в спора, наблягайки уязвимостта и зависимостта на Украйна от услугите, предоставяни от компанията на Илон Мъск.

Starlink работи посредством лъчение на интернет връзка от спътници, въртящи се към Земята. Сигналите се одобряват на земята от терминални чинии с размер на кутия за пица, които по-късно популяризират връзката като Wi-Fi рутер към преносими компютри, телефони и други устройства наоколо. Starlink дава на Украйна жизненоважна интернет услуга от 2022 година, като бойците разчитат на нея, с цел да насочват свързани с интернет дронове, които се употребяват за наблюдаване и като оръжие, наред с други задания.
 Bloomberg: Съединени американски щати блокираха терминалите на Starlink, употребявани от Русия
Bloomberg: Съединени американски щати блокираха терминалите на Starlink, употребявани от Русия

Това се удостоверява от недоволства на руснаци

Министърът на цифровите технологии на Украйна Михайло Федоров съобщи, че скорошните офанзиви на Русия против Starlink наподобява употребяват нова и по-модерна технология. По думите му преди този момент услугата е издържала против разстройствата на бойните полета, където имаше необятно публикувана електронна война и радиозаглушаване.

Федоров акцентира, че украинското държавно управление непрестанно тества нови системи. Военните разполагат със профилирани системи за морски дронове, които са унищожили редица съветски кораби в Черно море.

Губим борбата за електронна война, уточни заместник-командира на 92-ри батальон за ударни дронове " Ахил ". Той посочи, че през днешния ден преди съветската атака край Храков Starlink просто се е сринал. По думите му спиранията на мрежата слагат цели звена от украинската войска в риск.
 Илон Мъск спрял интернета от Stralink над Крим през октомври предходната година
Илон Мъск спрял интернета от Stralink над Крим през октомври предходната година

Целта е била Украйна да не може да нападна съветските бази на полуострова, поради опасения от нуклеарен апокалипсис

Руските сили са сложили Starlink в " лист с цели " и са създали качества за противопоставяне на услугата.

Кари А. Бинген, някогашен чиновник на Министерството на защитата на Съединени американски щати и специалист по електронна война, съобщи, че Starlink и други сателитни връзки могат да бъдат прекратени от потреблението на високомощна радиочестота за превъзмогване на връзките за връзка. Невидимите офанзиви нормално се правят от транспортно средство с огромна радио кула, прикрепена към върха, разясни тя. Това деградира украинските сили от опцията да споделят на бойното поле, добави Бинген.

Обясненията за спиранията на Starlink в Украйна през последната година са разнообразни. Експерти настояват, че Русия се е подобрила в намесата в сигнала сред спътниците и терминалите на Starlink на земята, употребявайки мощни и прецизни заглушители. Други допускат, че услугата е била прекратена от профилирани електронни оръжия, инсталирани на дронове, които могат да объркат GPS сигналите на Starlink, световната система за позициониране, която се употребява за подкрепяне на локализирането на спътници.
 Илон Мъск доставя още няколко хиляди терминала Starlink в Украйна
Илон Мъск доставя още няколко хиляди терминала Starlink в Украйна

Те са изключително значими при прекъсвания на тока

Рязкото увеличение на потреблението на Starlink също може да утежни услугата. В някои случаи техническите ограничавания, предопределени да попречат на съветските сили да употребяват Starlink, са навредили на службата на украинските бойци по фронтовата линия. В други случаи спиранията могат да бъдат по-случайни, като да вземем за пример по-рано този месец, когато SpaceX заяви за проблеми с обслужването в международен мащаб заради слънчеви стихии.

По време на спора украинските сили са опитвали разнообразни техники, с цел да предпазят Starlink от офанзиви, в това число слагане на терминалите в дупки, изкопани в земята, и слагане на железна мрежа върху тях.

Starlink даде на Илон Мъск голямо въздействие във войната, тъй като той управлява къде е налична сателитната услуга и може да избере да прекъсне достъпа. Starlink не се продава непосредствено в Русия. Но тази година украински публични лица обществено показаха паника, че Русия употребява терминали Starlink, закупени от снабдители трети страни.

Експертите предизвестиха, че Украйна е прекомерно подвластна от една компания за подобен жизненоважен запас. Зависимостта на Украйна от Starlink надали ще намалее, защото съществуват малко други възможности за такова изцяло и надеждно обслужване.
 Украйна получи още 8000 терминала Starlink
Украйна получи още 8000 терминала Starlink

От началото на войната, страната е получила повече от 22 000 терминала
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР