Съветът на ЕС одобри днес окончателни реформи в Кодекса на

...
Съветът на ЕС одобри днес окончателни реформи в Кодекса на
Коментари Харесай

Съветът на ЕС одобри окончателни реформи в Кодекса на Шенген

Съветът на Европейски Съюз утвърди през днешния ден дефинитивни промени в Кодекса на шенгенските граници, които плануват по-строги ограничения в ръководството на външните и вътрешни граници в случаи на рецесии.

Предвижда се при положение на широкомащабна изключителна обстановка за публичното здраве, каквато беше коронавирус пандемията, всички страни от Европейски Съюз хармонизирано да вкарват ограничавания за влизане в общността.

В допълнение към рестриктивните мерки за пътешестване, ще е допустимо да се вършат проби и да се вкарва карантина или самоизолация за жители от трети страни, които желаят да влязат в Европейски Съюз.

За да се бори с инструментализацията на миграцията, измененият Кодекс на шенгенските граници ще предложи на държавите-членки опцията да лимитират броя на гранично-пропускателните пунктове или да понижат работното им време и ще разреши засилени ограничения за наблюдаване на границите.

Ревизираният Кодекс на шенгенските граници резервира съществуващата рамка за наново въвеждане и удължение на надзор по вътрешните граници, когато има сериозна опасност за публичния ред или вътрешната сигурност.

Максималната дълготрайност за въвеждане на подобен надзор е две години. При огромни изключителни обстановки инспекциите по вътрешните граници могат да бъдат удължени с 6 спомагателни месеца, подновявани един път за обща дълготрайност от една година.

Освен това нова процедура за прекачване ще разреши на всяка държава-членка да трансферира непосредствено жители на трети страни, арестувани в граничната зона и пребиваващи нелегално на нейна територия, в страната членка, от която са пристигнали. Задържането би трябвало да се извърши в подтекста на двустранна рамка за съдействие.

Промените влизат мощ на двадесетия ден след публикуването им в Официален вестник на Европейския съюз.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР