Президентът на Молдова Мая Санду подписа в четвъртък споразумение за

...
Президентът на Молдова Мая Санду подписа в четвъртък споразумение за
Коментари Харесай

Мая Санду: Ако не спрем Путин в Украйна, той ще продължи

Президентът на Молдова Мая Санду подписа в четвъртък съглашение за съдействие в региона на защитата с Франция , предупреждавайки, че Русия възобновява напъните си да дестабилизира страната й и че в случай че президентът Владимир Путин не бъде спрян в Украйна, той ще продължи, предава " Ройтерс ".

Посещението на Санду в Париж, идва в миг, когато западните страни се стремят да укрепят качествата на някогашната руска страна на фона на възходящи напъните за дестабилизация от страна на Русия.

" Ако агресорът не бъде спрян, той ще продължи, а фронтовата линия ще продължи да се доближава. По-близо до нас. По-близо до вас ", сподели Санду. " Следователно Европа би трябвало да показа обединен фронт. "

Молдова, западен комшия на Украйна с дребен бюджет за защита, е очевидец на утежняване на дългите напрегнати връзки с Москва, защото тя поддържа Украйна във войната.

Русия има войски и мироопазващи сили, основани в Приднестровието -  отцепила се се страна от Молдова, която поддържа своята автономност в продължение на три десетилетия с поддръжката на Кремъл.

Москва твърди, че е била принудена да се намеси в Украйна преди две години, с цел да се отбрани от експанзията и заканите от военния съюз НАТО и че претенциите за спомагателни териториални упоритости са безпричинно всяване на боязън от страна на Запада.

Споразумението за защита дефинира правната рамка за бъдещо образование, постоянен разговор и шерване на разследваща информация.

Френска отбранителна задача ще бъде открита в столицата на Молдова Кишинев до лятото,  като към този момент са почнали диалози за вероятни контракти за оръжия, сподели френското министерство на защитата.

Президентът Еманюел Макрон сподели, че съглашението бележи решимостта на Франция да отбрани и помогне на Молдова.

Шефът на разузнаването на Молдова сподели тази седмица, че Русия възнамерява нови опити за интервенция посредством провокиране на митинги , интервенция в идните президентски избори и разстройване на проектите за присъединение към Европейския съюз.

" Режимът в Москва се стреми да управлява страната ми посредством енергиен шантаж, спонсориране на митинги, осъществяване на акции за дезинформация, пускане на хакерски атаки, интервенция в нашите избори, наливане на мръсни пари и даже опит за прелом ", сподели Санду.
 Молдова търси сигурност със съглашение с Франция
Молдова търси сигурност със съглашение с Франция

Париж заема все по дейна позиция в европейската отбранителна политика
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР