Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обяви на Източния икономически форум

...
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обяви на Източния икономически форум
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан: Имаме нужда от АЕЦ

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев разгласи на Източния стопански конгрес във Владивосток, че страната се нуждае от АЕЦ.

„ Смятам, че е пристигнал моментът да се прегледа в детайли този въпрос, защото Казахстан се нуждае от атомна електроцентрала “, уточни той. Токаев разпореди на държавното управление и Националния фонд за богатство да проучат в елементи опцията за развиване на нуклеарната енергетика в страната. Според президента до 2030 година Казахстан ще се сблъска с дефицит на електрическа енергия.

По данни на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), електроцентралите на въглища генерират повече от 70% от електрическата енергия в Казахстан, а производството и потреблението на въглища оказва въздействие върху околната среда. Казахстан е водещ производител на уран, притежаващ към 12% от международните възстановими запаси. Нищо от това количество обаче не се употребява за генериране на електричество. Страната спря единствения си атомен реактор през 1999 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР