Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи, че Наредбата, която

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи, че Наредбата, която
Коментари Харесай

КЗК установи проблем с „новите“ правила за екскурзоводите

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри, че Наредбата, която контролира работата на екскурзоводите в България, лимитира конкуренцията. „ Стеснява броя на участниците на пазара и може да докара до завишение на цените “, се споделя в мнението на антимонополният орган.

Комисията е открила още, че детайли на условието за дееспособност – обучение, практическа подготовка и изпит, съставляват неоправдани бариери за нахлуване на пазара на екскурзоводски услуги.

Изпитът за придобиване на дееспособност изисква прекомерно необятни познания, които може да не са нужни за образуване на съответните туристически обиколки.

За екскурзовода е значимо да е осведомен с туристическите обекти в обитаемоте места, в които реализира активност, а не с всички туристически обекти в страната и обвързваните с тях подробни исторически и други данни “, написа в мнението.
Закъсняла инспекция
Припомняме, че през февруари тази година антимонополният орган стартира да преглежда текстове, залегнали в Наредбата за образованието, практическата подготовка и професионалната подготовка за придобиване на провоспособност за практикуване на специалността „ Екскурзовод “ – които бяха признати при започване на 2016 година

Комисия за защита на конкуренцията твърди, че плануваният указател за екскурзоводи не би могъл да даде информация на потребителите, от която те да могат да създадат осведомен избор на екскурзовод.

Становището на Комисия за защита на конкуренцията е в унисон със Съобщението на Европейска комисия от 2021 година, което предлага на всички страни членки, които контролират тази специалност, да обмислят дали регулирането на екскурзоводските услуги е целесъобразно и съразмерно.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР