Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев нарече протестите и бунтовете, които

...
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев нарече протестите и бунтовете, които
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан видя опит за преврат

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев назова митингите и протестите, които започнаха в републиката на 2 януари, опит за държавен прелом. Държавният глава направи такова изказване на изключително съвещание на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС), която се излъчва от платформата Watch.

Според Токаев главната цел на терористите е да подкопаят конституционния ред в републиката, да завземат властта и да създадат опит за държавен прелом. За това бойците, както съобщи президентът на Казахстан, желаеха да основат безпорядък в страната.

Освен това ръководителят на републиката акцентира, че терористите, в това число задгранични, са директно забъркани в експанзията против страната, а безредиците са координирани от един център. В същото време бойците, които възнамеряваха да завладяват президентската резиденция, се отхвърлиха от проектите си, откакто научиха за идването на миротворците на ОДКБ в страната, сподели Токаев.

Масови митинги в Казахстан избухнаха на 2 януари поради внезапното нарастване на цените на газа за коли. Икономическите претенции на протестиращите бързо бяха сменени с политически, по-специално по отношение на напускането на някогашния президент на страната Нурсултан Назарбаев от политиката.

Ден преди този момент, на 9 януари, Токаев посмъртно награди 16 военнослужещи и служители на реда, починали по време на безредиците в страната. На 10 януари страната разгласи общонационален печал за починалите при безредиците.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР