Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев нарече скорошните безредици в Казахстан

...
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев нарече скорошните безредици в Казахстан
Коментари Харесай

Токаев: Това беше планиран опит за завземане на властта от бойци, обучени зад граница

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев назова скорошните вълнения в Казахстан плануван опит за завладяване на властта, с присъединяване на професионални бойци, минали образование в чужбина, и акцентира, че ще се организира заслужено следствие на случилото се, както и че ще бъдат деликатно тествани опасенията по отношение на хипотетичното малтретиране на арестуваните. Той също по този начин акцентира, че ще заема поста на президент най-много два мандата, съгласно Конституцията на Казахстан, добавяйки, че няма да има промени в законодателството в това отношение.

Това и други изказвания бяха направени в изявление за казахстанския новинарски канал „ Хабар 24 “ на 29 януари 2022 година Коментирайки въпроса кой е виновен за насилието, К. Токаев съобщи, че продължаващото следствие би трябвало да даде отговори. Той сподели: „ Не желая да предвиждам резултата от следствието, това би било неправилно. Много бойци, в това число техните водачи, напуснаха Алмати, някои избягаха в провинцията, други избягаха през границата в прилежащи страни “. Що се отнася до първичните мирни митинги, които започнаха на 2 януари, той сподели: „ Що се отнася до мирните демонстрации, несъмнено, те се състояха. Срещу стачкуващите не е била употребена мощ “.

Коментирайки решението си от 7 януари да даде заповед за пукотевица по въоръжени терористи, той посочи, че правоприлагащите органи нямаха проект за деяние по време на безредиците. Затова президентът трябваше да поеме отговорност. К. Токаев изясни, че по времето, когато е дал заповедта, мирните протестиращи са напуснали улиците и са останали единствено бандитите. Коментирайки отрицателната реакция на тази негова заповед в избрани интернационалните кръгове, К. Токаев сподели: „ Аз съм експерт, аз съм посланик, аз знаех, че ще има такава реакция, само че ползите на страната и сигурността на жителите за мен са от първостепенно значение. Съсредоточих се върху установяването на реда в страната, минимум се безпокоях за реакцията [в чужбина] “.

В тази връзка президентът съобщи, че Казахстан не се обърна с искане за интернационална помощ за следствие на безредиците, както е препоръчано в признатата на 20 януари резолюция на ЕП, която K. Токаев назова „ предубедена и преждевременна “. В същото време Казахстан ще продължи да развива съдействие с всичките си интернационалните сътрудници, в това число Съединените щати и Китай. Президентът също по този начин съобщи, че на 5 януари първият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев предложи К. Токаев да оглави Съвета за сигурност, добавяйки, че „ с Н. Назарбаев не е имало никакви договаряния за делене на пълномощията и не е говорено за привилегии “.

Коментирайки изказванията за това, че в този момент Казахстан е длъжен на Русия за краткотрайна поддръжката, която Казахстан получи от Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС), президент К. Токаев изрично съобщи, че нямаше никакви предварителни условия от страна на Кремъл, и никакви полемики за това, че Казахстан би трябвало да връща някакви услуги. Той посочи, че с изключение на съветски войски в мироопазващия контингент на ОДКС участваха и военнослужещи от Беларус, Таджикистан, Армения и Киргизстан.

По тематиката за политическите промени в страната, президентът означи, че Казахстан би трябвало да реформира своята парламентарна и партийна система. Той акцентира, че в Народното събрание би трябвало да има няколко мощни партии, способни да излъчват политически водачи. Той сподели: „ Сериозно премислям реформиране на парламентарната система в нашата страна и, несъмнено, на партийната система “. Президент К. Токаев удостовери, че Казахстан ще продължи да следва курса за политическа рационализация, като го характеризира като „ негова кардинална позиция “. Що се отнася до правосъдната промяна, президентът означи, че статутът на Висшия правосъден съвет се ускорява и се основава административна гилдия. Правоохранителната система на Казахстан също ще бъде доста осъвременена като част от бъдещите промени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР