Президентът на Казахстан К. Токаев подписа закони, предвиждащи въвеждането на

...
Президентът на Казахстан К. Токаев подписа закони, предвиждащи въвеждането на
Коментари Харесай

Промени в избирателното законодателство в Казахстан

Президентът на Казахстан К. Токаев подписа закони, предвиждащи въвеждането на директни избори за акими (кметове) на градове с районно значение, села, кметства, селски окръзи, понижаване на изборната преграда за влизане на партиите в Мажилиса на Парламента на Република Казахстан от 7% до 5%, както и включване в бюлетините за гласоподаване на рубрика „ против всички”.

Въвеждането на директни избори на селски акими е ориентирано към повишение на интензивността на жителите, възприемчивостта и отговорността на локалните органи на ръководство към потребностите и проблемите на популацията. Аким може да бъде жител на Казахстан, който е навършил 25- годишна възраст и има съответната подготовка за тази позиция.

Изборите ще бъдат обявявани 40 дни авансово и ще се организират 10 дни преди приключването на мандата на сегашния аким. Срокът на предизборната акция ще бъде 30 дни. Намаляването на прага за политическите партии в Мажилиса от 7% на 5% има за цел да развие политическата конкуренция в страната, а въвеждането на графата „ против всички” в бюлетините на избори на всички равнища е значима мярка за приемане различно мнение и ще сътвори условия за отбрана на изборните права на жителите. Тези закони са признати в сходство с концепцията за „ чуващата страна “ на президента К.Токаев като част от осъществяването на основни начинания от пакета политически промени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР