Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард многократно е използвала

...
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард многократно е използвала
Коментари Харесай

ЕЦБ ще продължи с вдигането на лихвите, но докога?

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард неведнъж е употребила фразата „ опазване на курса “, когато приказва за идните решения за лихвените проценти. Някои наблюдаващи на пазара обаче се съмняват, че банката ще резервира ястребовата си позиция още дълго време, написа CNBC.

ЕЦБ влезе в режим на стягане предходната година с четири покачвания на лихвите в опит да управлява високата инфлация в еврозоната. Тези решения усилиха главната рента по депозитите от -0.5% на 2%.

Последните данни демонстрираха двумесечен пореден спад на инфлацията, само че това към момента е много над задачата на ЕЦБ от 2%. А за спомагателни корекции нагоре приказват няколко коментара от чиновници на ЕЦБ за това по какъв начин би трябвало да продължат да покачват лихвените проценти, в това число думите на Лагард „ ние ще продължим курса към гарантиране на своевременното връщане на инфлацията. “
Но наблюдаващите от ЕЦБ питат: докога?
Несигурността е по-голяма във връзка с дейностите на ЕЦБ след март, като няколко ястребови членове на Управителния съвет показват по-нататъшни покачвания през второто тримесечие “, сподели за CNBC Франческо Мария Ди Бела, пълководец за закрепен приход в UniCredit.

„ Размерът на тези нараствания на лихвените проценти ще зависи от вероятностите за инфлацията. По-ниският ценови напън евентуално ще разреши на ЕЦБ да увеличи лихвата с 25 базисни пункта, вместо с 50 през май и юни “, добави той.

Съобщава се, че членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета е споделил по-рано тази седмица, че централната банка не би трябвало да се ангажира авансово с никакви съответни промени в лихвените проценти след съвещанието си през март.

Пазарите са оценили растеж от 50 базисни пункта за идващите две политически срещи, едната от които ще се организира идната седмица, а другата през март.

Речта на Панета демонстрира, че „ гълъбите “ в ЕЦБ се прегрупират, само че „ ястребите “ към момента са безапелационни за най-малко идващите няколко срещи, за които нашият главен сюжет е две нараствания с 50 базисни пункта “, сподели Дейвид Онеглия, шеф в TS Lombard, в имейл до CNBC.

ЕЦБ, която работи като централна банка на района от 1991 година насам, исторически е била по-скоро на гълъбова страна след доста години на съвсем изчезнала инфлация. Но енергийната рецесия, тежките проблеми с веригата на доставки, наред с други усложнения, покачиха цените в целия блок и трансформираха тона на централната банка.

Проучване на Reuters, оповестено по-рано тази седмица, сподели, че пазарите чакат ЕЦБ да спре повишението на лихвените проценти през второто тримесечие, откакто лихвата по депозитите доближи 3.25%.

Колко надалеч ЕЦБ фактически ще може да стигне след март, остава да забележим “, сподели Онеглия, добавяйки, че „ терминален лихвен % от 3.50 – 3.75% наподобява вероятен “, само че ЕЦБ „ не може да се отклонява прекалено много от този на Фед. "

Търговците започнаха да обмислят дали Федералният запас може да приключи своя цикъл на стягане на идните срещи след по-слаби от предстоящото данни предходната седмица.

Така че, в случай че Съединени американски щати навлязат в по-тежка криза от предстоящото и/или Фед реши да понижи лихвите нападателно в отговор на всяко закъснение, повишението на лихвените проценти на ЕЦБ може да спре по-рано “, сподели той.

Икономическите данни в еврозоната обаче наподобяват изненадващо положителни. Експресните данни за съставния показател на мениджърите по покупки в еврозоната (PMI), оповестени във вторник, демонстрираха позитивен напредък.

Това понижава възможностите ЕЦБ да приключи или даже да обърне ястребовия си звук, само че анализаторите не считат, че централната банка ще продължи да подвига лихвите още дълго.

Андрю Кенингам от Capital Economics сподели пред CNBC, че чака ново покачване с по 50 базисни пункта през февруари и март и по-късно нарастване с по 25 базисни пункта през май и юни.

След това виждаме главния лихвен % да остане неизменен до втората половина на 2024 година “, добави той.

Един от аспектите, които би трябвало да се вземат поради, е по какъв начин инфлацията може да се успокои в допълнение през идващите месеци, защото разноските за сила не престават да падат.

В очакване на това, което ЕЦБ ще разгласи идната седмица, Кенингам сподели: „ Езикът ще бъде ястребов и ще подчертае нуждата да се отиде по-далеч и да се задържи курсът, без да се приказва категорично за сумите и датите за повишение на лихвите. “
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЕЦБ Кристин Лагард повдигане на лихвите ПоследниНай-четениФинанси 28 ЕЦБ ще продължи с повдигането на лихвите, само че докога? Компании 248 Shell обмисля да се изтегли от няколко европейски пазара на дребно Накратко 956 Вечерни вести: Наказателни процедури против България; Еврозоната май се отсрочва Digital 188 По пътя към суперприложението: Viber пуска бизнес профили за компании Регулации 652 Национална агенция за приходите желае от работодателите нови данни за изплатените приходи Бюджет и финанси 268 Американската стопанска система надмина упованията в края на 2022 година Компании 1736 Toyota сменя управлението си Политика 6566 Брюксел започва наказателни процедури против България Компании 8936 Основаната от българин Sunotec прави възторг на слънчевия пазар в Европа Енергетика 344 Британският мрежов оператор изиска въглищните централи да бъдат „ затоплени “ Имоти 29834 Напълно подготвени жилища – новият шлагер на българския пазар To:know 13811 Пари за солари на покрива – всичко за процедурата Компании 8936 Основаната от българин Sunotec прави възторг на слънчевия пазар в Европа Политика 6566 Брюксел започва наказателни процедури против България Хай-тек 6422 Електромобил от ново потомство взема решение казуса с сложното зареждане (галерия) Компании 6262 Френската Serta уголемява завода в Кърджали с 15 млн. лева Градоустройство 4061 Къде тъкмо ще минават новите станции на метрото до бул. „ Цариградско шосе “ Накратко 3653 Вечерни вести: Инвестиция за 15 млн. лева.; Рекордни спестявания в България Компании 3209 Новата наклонност във фитнесa: Oт елементарни тренировки към повсеместен отговор за здравето Европари 2750 Пари от Европа: по какви стратегии може да кандидатства бизнесът през 2023 година Всички новиниОще от ФинансиВиж всичкиЗа година хората и компаниите в България икономисаха рекордните 14 милиарда лева.След сполучливия Мондиал Катар желае да съживи своя фондов пазар Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР