Президентът и върховен главнокомадващ Румен Радев заяви, че включването на

...
Президентът и върховен главнокомадващ Румен Радев заяви, че включването на
Коментари Харесай

Президентът: Изпращането на армията да търси престъпник е извън закона

Президентът и висш главнокомадващ Румен Радев съобщи, че включването на армията в интервенцията по залавянето на търсен за убийството на жена си по заповед на военния министър, е отвън закона.

От Министерството на защитата оправдаха присъединяване на армията в акцията с член 57 от ЗОВС, който дава опция въоръжените сили да оказват подпомагане на органите за сигурност в битката им против разпространение на оръжия за всеобщо заличаване, противозаконен трафик на оръжие, тероризъм и други.

“Случаят не е нито разпространение на оръжия за всеобщо поразяване, нито тероризъм, нито трафик на оръжие. Тази интервенция излиза отвън закона “, разяснява президентът в сряда пред Нова телевизия. По-рано стана ясно, че Радев е изискал пояснения от военния министър Красимир Каракачанов за решението му да изпрати армията.

“Важно е да се съблюдава закона, другояче може да стане рисково “, разяснява Радев. Той уточни, че армията може да се наложи да взе участие в преследването на престъпни нарушители, само че би трябвало да има законодателен правилник за това.

По мотив обясненията на Каракачанов, че в други европейски страни армията взе участие в опазването на публичния ред поради заканите от тероризъм, Радев уточни, че фактически военни наблюдават за публичния ред и в Рим, и в Париж и Брюксел, само че наблюдават за тероризъм.

“Законът и у нас разрешава армията да работи против тероризъм, само че не и против престъпни нарушители “, разяснява Радев.

Президентът съобщи, че няма персонални спорове с Каракачанов, само че държи законите да се съблюдават.

По думите му Каракачанов в този момент навлиза в спецификите на законодателството за сигурността и защитата и добави, че с военния министър имат добър разговор, ще се срещнат и ще изчистят тези въпроси.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР