През януари 2017 г. пет автомобилни компании (Toyota, BMW, Honda,

...
През януари 2017 г. пет автомобилни компании (Toyota, BMW, Honda,
Коментари Харесай

Доклад твърди, че водородът има сериозно бъдеще и ключова роля

През януари 2017 година пет автомобилни компании (Toyota, BMW, Honda, Mercedes-Benz и Hyundai), взаимно с промишлени сътрудници (Air Liquide, Alstom, Anglo American, ENGIE, Kawasaki, Royal Dutch Shell, The Linde Group, Total), сътвориха Водороден съвет (Hydrogen Council). Учредяването му бе оповестено на Икономическия конгрес в Давос. Преди дни в Бон, на Международната конференция по въпросите за световния климат, Водородният съвет направи притежание свое проучване, отдадено на ролята на водорода в енергетиката на бъдещето.

През 2050 година водородът може да съставлява 18% от общото ползване на сила в света. Това допуска, че забележителна част от превоза може да премине на водород. Според данните от изследването, годишното търсене на водород към 2050 година ще нарасне 10 пъти, достигайки до 80 ексаджаула (EJ). При изгарянето на един кг водород се отделят 141 мегаджаула (MJ) топлота, затова става въпрос за към 570 млн. тона годишно от този газ.

Изследването твърди, че още през 2030 година на водород може да вървят към 10-15 млн. автомобила и 500 000 камиона. А към 2050 година преходът на такова гориво ще помогне за понижаване на годишното обособяване на СО2 с към шест гигатона (6 милиарда тона) по отношение на сегашните равнища. Това би обезпечило към 20% от съкращението, което е належащо, с цел да се реализира задачата от намаление на годишната международна температура с 2 градуса по Целзий.

За да може да се доближи до тези равнища за въвеждане на водородните транспортни средства в международния автопарк (като тук надалеч не става въпрос единствено за автомобили), годишните вложения би трябвало да възлизат на към $20-25 милиарда, а до 2030 година общата сума би трябвало да е към $280 милиарда Това, апропо, не е толкоз доста на фона на международните вложения в топлинно-енергийната сфера, които се равняват на $1,7 трилиона годишно.

Тук ще прибавим и фактът, че съвкупният приход на компаниите, участващи във Водородния съвет, се равнява на 1,5 трилиона евра, което надвишава държавния бюджет на Германия или Япония. Това са страните, заемащи надлежно четвърто и трето място по този параметър в света. Споменатите първоначално компании дават работа на над 2 млн. индивида. Затова тематиката за водорода може да окаже съществено въздействие са единствено върху автомобилната индустрия, само че и върху цялата международна енергетика.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР