През XXI в., във време на нарастваща цифровизация и защита

...
През XXI в., във време на нарастваща цифровизация и защита
Коментари Харесай

Какво и как крадат пиратите на XXI в.?

През XXI в., във време на възходяща цифровизация и отбрана на персоналните данни, мошениците търсят и намират разнородни способи да крадат пари.

Не ги стопират нито комплицирани пароли, нито многофакторни удостоверявания на личността.

Цялата нужна информация в множеството случаи се дава непринудено от самата жертва.

Освен това, с развиването на обществените мрежи и базите с персонални данни, на крадците им е прекомерно елементарно да откриват нужната информация за всеки човек - от името и датата на раждане до друга персонална информация.

Ако се чудите кои са най-разпространените способи за кражба на парични средства в актуалния свят, то това са са мобилната връзка и интернет. Под мобилна връзка имаме поради телефонните позвънявания и SMS-ите.

SMS от “банката”

В момента има разнообразни услуги за всеобщо изпращане на текстови известия, които драговолно се употребяват от пиратите на XXI в. Съдържанието на известията може да варира, само че задачата е една - да предоставите избрана информация.

Често срещано е подправеното известие, в което от банката ви уведомяват, че банковата ви карта е блокирана. За да я разблокирате, би трябвало да изпратите SMS на къс номер. Ако последвате рекомендацията, стартирате нежелана финансова интервенция, която превежда пари по сметката на мошеника.

SMS с молба за помощ

Друга известна скица е приемането на SMS с апел да окажете помощ. “Мамо, синът ти е. Имам проблем. Преведи ми 100 лева на посочения номер. Не ми звъни, след това ще те потърся”. Това, което може да извършите, е да се обадите на сина си. Веднага ще разберете, че става дума за машинация.

Позвъняване от “банката”

Телефонните измами са добре познати и крадците натрупаха солидни положения, възползвайки се от лековерието на хората. В най-популярните сюжети основни лица още веднъж са банкови чиновници или пък служители на реда.

Във втория случай по телефона може да ви бъде обяснено, че има приключване на персонални данни и е належащо вашите да бъдат тествани. За задачата ще ви изискат да дадете информация - имена, адрес, банкови карти и други, написа ferra.ru.

Крадци в интернет

Социалните мрежи са различен канал, който актуалните пирати употребяват интензивно, с цел да припечелват пари. Те може да дойдат още веднъж като известия с апел. Не изключвайте опцията да попаднете в клопката и от пост, който ваш прочут е споделил. Вариантите са доста и точно заради това би трябвало да деянията предвидливост.

Електронна поща

Фишинг офанзивите са измежду най-популярните способи за финансова полза от частни лица и компании. Те са тип спам с линкове, които водят към странични уеб сайтове, където би трябвало да въведете своите данни или да свалите файл. Може да се отбраните от този вид офанзиви, като инсталирате антивирусна стратегия.

Често срещана машинация са и писмата, в които името ви е изтеглено в лотария. Не се подлъгвайте по този необикновен шанс. Определено разказът ще бъде с много детайли от научната фантастика.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР