През тази година силата на Космоса да вдъхновява и стимулира

...
През тази година силата на Космоса да вдъхновява и стимулира
Коментари Харесай

2023 през погледа на НАСА: От връщането на OSIRIS до излитането на PSYCHE

През тази година силата на Космоса да въодушевява и подтиква нововъведенията доближи до всички краища на света

Годината беше натоварена за НАСА - цялостна с задачи до метеорити и съдействие с промишлеността, други национални галактически организации и американската войска.

През тази година силата на Космоса да въодушевява и подтиква нововъведенията доближи до всички краища на света, написа Fast Company и подчертава върху някои от най-големите достижения на галактическата организация през 2023 година

OSIRIS-Rex се завръща

Капсулата OSIRIS-REx беше изминава необикновено дълъг път, до момента в който се приземи в пустинята на Юта през септември. Астероидната сонда започва през 2016 година на двугодишно странствуване до богатия на въглерод метеорит Бенну с амбициозната цел да донесе назад доста проби.

В последна сметка OSIRIS-REx се оправя добре със задачата си, като събира ~250 г извънземна канара и прахуляк, преди да се насочи към дома. Това е и най-голямата астероидна проба, връщана в миналото на Земята.

„ Пробата от OSIRIS-REx е най-голямата богата на въглерод астероидна проба, доставяна в миналото на Земята, и ще помогне на учените да изследват произхода на живота на нашата планета за генерации напред ", разяснява ръководителят на НАСА Бил Нелсън през октомври, когато капсулата е отворена и наличието ѝ е разкрито.

След като пуска тестът от Бенну, галактическият уред OSIRIS-REx трансформира курса си и получава ново име: OSIRIS-APEX. Сега апаратът е на път към метеорита Апофис, който ще учи в продължение на ~18 месеца.

Ядрени вести

НАСА започва 2023 година, обявявайки през януари новаторско партньорство с Агенцията за перспективни проучвателен планове в региона на защитата (DARPA) за пускане на американска стратегия за нуклеарни топлинни мотори за галактически полети след 50-годишно спиране на работата по тази технология.

Ядрените мотори с термоядрен разпад се намират в сивата зона на Договора за Космоса от 1967 година, само че в случай че бъдат създадени безвредно, те биха могли фрапантно да понижат времето за изпращане на хора до Марс.

" Ако имаме по-бързи пътувания за хора, те са и по-безопасни ", декларира тогава заместник-администраторът на НАСА Пам Мелрой.

Няколко месеца по-късно НАСА и DARPA разпореждат на Lockheed Martin контракт за 499 млн. $ за създаване на ракета, задвижвана от нуклеарен разпад, и осъществяване на демонстрационен полет още през 2026 година

Излитането на Psyche

Бенну не е единственият метеорит, за който НАСА мисли тази година. След месеци на закъснение и неустановеност, през октомври организацията най-сетне изпрати сондата Psyche на борда на Falcon Heavy към едноименния богат на метали метеорит. Високото наличие на метали в целевия метеорит е неповторимо измежду метеоритите, до които са се доближавали земни апарати, а сондата има за цел да усъвършенства познанията на човечеството за този вид обекти. Очаква се Psyche да доближи задачата си през 2029 година

Работа с промишлеността

Приносът на НАСА към науката може да се мери най-добре по това до каква степен тя съумява да подтиква и финансира създаването на нови технологии в комерсиалния бранш. През тази година стратегиите на организацията са довели до забележителен прогрес в промишлеността.

Програмата за комерсиални услуги за лунен товар (Commercial Lunar Payload Services - CLPS) да вземем за пример е в разгара си, като доста от наградените се приготвят за първите си изстрелвания на лунни апарати.

Първите два са планувани за изстрелване през януари, като спускаемият уред Peregrine на Astrobotic ще бъде изстрелян на 8-ми, а Nova-C на Intuitive Machines - на 12-ти.

Програмата " Търговски дестинации за LEO " (CLD) също набира скорост. Редица компании, изграждащи търговски галактически станции, които да заменят МКС, означават достигането на нови крайъгълни камъни и си обезпечават нови сътрудници през 2023 година

Комерсиалните снабдители в този момент проправят пътя на човешките галактически полети. Две задачи на екипажа на SpaceX летяха до МКС тази година, дружно с задачата на частния астронавт Ax-2 посредством Axiom Space. Boeing също изпрати дълго чаканата си капсула Starliner до станцията за първи път през май.

Щастлива годишнина

Накрая, само че не на последно място, един преглед на най-големите достижения на НАСА няма по какъв начин да мине без да се означи рожденият ден на МКС, която тази година означи 25 години от началото на активността си. Тъй като НАСА стартира да създава тактиката си за края на живота на историческата станция, това даже подухва лека носталгия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР