През следващите седмици турският президент Реджеп Ердоган ще трябва да

...
През следващите седмици турският президент Реджеп Ердоган ще трябва да
Коментари Харесай

Financial Times: Турция е пред трудни избори за САЩ, Сирия и ЕС

През идващите седмици турският президент Реджеп Ердоган ще би трябвало да вземе доста съществени решения, свързани със Съединени американски щати, Сирия и Европейски Съюз, написа Дейвид Гарднър в материал за Financial Times , представен от БГНЕС.
Авторът разяснява последните събития в стопанската система и външната политика на Турция, както и нужните реакции от страна на Анкара по отношение на заканите от Съединени американски щати и настояванията на Русия. Според него в границите на няколко седмици Турция би трябвало да реши къде се намира в геополитическото пространство, а това ще ѝ помогне да реши и икономическата си непоклатимост, и сигурността в подтекста на действителните закани.
От началото на годината турската лира изгуби с 40% цената си по отношение на щатския $, валутният курс докара до увеличение на външния дълг на фирмите и към този момент рецесията се концентрира в това. Съединени американски щати са гневни поради доближаването на НАТО-вска Турция с Русия, както и поради задържания в обвиняване за тероризъм свещеник Андрю Брънсън. Вашингтон предприе наказателни стъпки против турски министри и вноса от страната, като се готвят да разширят глобите в най-уязвимия за стопанската система на Анкара интервал.
Засилват се и спекулациите към ориста на Брънсън, който на 12 октомври ще се изправи пред съда. Миналата година президентът Ердоган обвърза ареста на пастора с настояването на Анкара Фетхуллах Гюлен (ислямският просветител, изпратен в заточение в Пенсилвания, упрекнат за уредник на опита за прелом от 15 юли 2016 година - бел. ред.) да бъде екстрадиран в Турция.
Предприетото „ пречистване “ измежду опозицията след проваления прелом Ердоган аргументира с независимостта на турската правосъдна система, само че това бе възприето като съществено от доста малко хора. Мнозина считат, че свещеник Брънсън ще бъде връчен на американския президент Доналд Тръмп като подарък в името на мира. В началото на седмицата в речта си пред Народното събрание Ердоган уточни, че е отишъл в Съединени американски щати поради делото против Брънсън и американската поддръжка за кюрдските бунтовници в Сирия. И до момента в който преди ветровете духаха в интерес на Ердоган и той организираше невъзмутима дипломация, в този момент, съдейки по духа му, обстановката е друга.
Гневът на Вашингтон е по-силен от този на Турция. Съюзниците на Ердоган приказват за съюз срещу Тръмп – с Русия, Китай и даже Европейски Съюз. Но в това време новият най-хубав другар на Ердоган на международната сцена е съветският президент Владимир Путин, който има огромен капацитет за недоразумение и спорове. Гражданската война в Сирия продължава 7 години, Анкара и Москва се включиха в нея като съперници и до момента в който Русия поддържа режима на Башар Асад, с въздушните удари Турция се изтегли към нейната орбита. На този стадий Москва спря поддръжката си за силите на Асад в Идлиб. Но Русия упорства Анкара да се разграничи от поддръжката си за „ овцете “ и „ джихадистките кози “.
Миналия месец в Сочи Ердоган и Путин се споразумяха за съставяне на зона, свободна от оръжия, в Идлиб. Очаква се до 15 октомври Турция да изведе от региона към 20 000 джихадисти, свързани с Ал Кайда, само че това не наподобява евентуално. Гарднър предвижда, че клането, което ще възникне в Идлиб, ще трансформира Турция в обект на набези, както през 2015-2016 година Той напомня и визитата на Ердоган в Германия от предходната седмица, който желае да възобнови връзките си с Европейски Съюз. Ердоган търси съществени вложения от Европа и по-големи помощи за 3,5 млн. сирийски бежанци в страната му.
Но когато Ердоган жонглира с геополитическите и икономическите топки. Той държи безспорната власт в ръцете си и отстрани всички, които знаят по какъв начин се употребяват лостовете ѝ – демократичните и светските хора в предходните държавни управления, създателите на личната му партия, десетките хиляди гюленисти и висшите ешелони на обществения бранш.
Гарднър приключва обявата си с откъс на неизвестен източник от ръководещата Партия на справедливостта и развиването: „ Турция е на ръба на няколко доста значими решения. Сред тях е и въпросът дали ще продължаваме с тази система или системата ще се модифицира. Хората в Турция би трябвало още веднъж да бъдат дружно, другояче няма да се оправим с това разцепление “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР