През следващите няколко дни НАСА ще избере един проект в

...
През следващите няколко дни НАСА ще избере един проект в
Коментари Харесай

Последните новини: НАСА избира нискобюджетна мисия до Марс, Титан или комета ; Плутон има 5 луни!

През идващите няколко дни НАСА ще избере един план в границите на програмата “Дискавъри ” за осъществяване от общо три препоръчани концепции. Ще бъдат вложени $425 милиона $ за безпилотна експедиция до Марс, до комета или до спътника на Сатурн – Титан.

Проектът за задача до Марс с име “ИнСайт ” включва изпращането на спускаем уред към Марс. Ако той бъде утвърден, изстрелването ще бъде реалност през 2016 година. Спускаемият уред е основан на миналата сполучлива задача на НАСА “Феникс ”, осъществила наред кацане на Марс през 2008 година. Но “ИнСайт ”, за разлика от “Феникс ”, не би кацнал в полярните области, а в екваториалните. Там спускаемият уред ще нарежда сеизмометър, който ще е в положение да открива протичащите на Червената планета трусове (или марсотресения), конфликтите на планетата с дребни метеорити или огъването на кората, породено от прекосяването на луната Фобос. “ИнСайт ” е първата задача до този миг, която е планувана да учи планетата Марс в дълбочина.

 InSight concept

Концепцията на НАСА за задача до Марс “ИнСайт ” наподобява поразително на спускаемия уред “Феникс ”, направил сполучливо кацане на Червената планета през 2008 година Ако планът бъде утвърден, изстрелването ще е реалност през 2016 година Image credit: NASA/JPL

Другата идея, която е препоръчана, включва изпращането на капсула до спътника на Сатурн – Титан. Прокетът “Тайм ”, в случай че бъде утвърден, ще включва изстрелване през 2016 година, последвано от осемгодишно странствуване до Титан. Според ръководителя на плана Елън Стофан това не е чак толкоз рисковано начинание – даже е по-лесно от кацане на Марс, тъй като на Марс атмосферата е доста тънка и самата тя изисква комплицирани системи на кацане, които ще би трябвало да сработят в рамките единствено на 7 минути, до момента в който при Титан атмосферата е толкоз плътна, че капсулата ще се спуска постепенно в продължение на 1.5 часа. След това дълго втурване “Тайм ” ще се приводни на едно от въглеводородните езера на сатурновата луна.

Последният план се споделя “Чопър ” и включва полет на спускаем уред до комета. Понеже не е допустимо да се изпрати самоходен уред до комета, “Чопър ”- ът просто ще подскача от едно до друго място на нейната повърхнина в продължение на 12 пъти, след което като за край ще се опита да прелети през един от джетовете – изхвърляните от кометата частици, които от Земята от време на време се виждат като красиви опашки.

Програмата “Дискавъри ” би могла да финансира единствено един от тези три забавни плана. Кой от всичките ще бъде определен – кацането на Марс от “ИнСайт ”, полетът до спътника на Сатурн – Титан от “Тайм ” или кометният “Чопър ”? Който и да е изборът, той би бил добър, изключително като се има поради компликациите на американската организация да финансира комплицирани междупланетни задачи. С отказването на НАСА да се включи към плана “ЕкзоМарс ” възможното финансиране на “ИнСайт ” би подсигурило продължение на полетите до Марс с следващо изстрелване на спускаем уред през 2016 година! НАСА не е в положение да построи комплициран орбитален уред до луните на Юпитер или Сатурн, по тази причина план като “Тайм ” е добре пристигнал, тъй като дава уникала опция за полет до обект до външната Слънчева система, освен това план, включващ кацане. Кометите от своя страна са доста забавни, само че в това време едва проучени от галактически апарати обекти. Все още не е кацал спускаем уред на комета – евентуално апаратът “Филае ” към европейската сонда “Розета ”, пътуваща понастоящем към кометата Чурюмов-Герасименко, ще е първият. И той е единственият, издигнат до актуалният миг. Както сами виждате, който от трите плана бъде утвърден, ще е добре пристигнал за науката!

Напоследък програмата на НАСА “Дискавъри ” за дребни междупланетни задачи среща сериозна рецензия. Допреди време галактически уред от тази стратегия беше изстрелван в границите на една-две години. Днес обаче интервалът сред обособените задачи става все по-голям. Така да вземем за пример изборът сред “ИнСайт ”, “Тайм ” или “Чопър ” ще бъде първият избор, изработен след петгодишна пауза, а идващият избор на задача ще стане след още пет години. С разредяването на стартовете се губи смисълът от програмата, споделят критиците, така щато стратегия “Дискавъри ” е основана да поддържа евтини, само че в това време рисковани задачи – и по този начин “Дискавъри ” съществува като контраст на стратегиите за скъпоструващи междупланетни задачи, възлизащи на милиарди долари, при които обаче би трябвало да се внимава да не се стига до неуспех. С разредяването на стартовете на дребните задачи на “Дискавъри ” всяка една от тях се оказва значима и надлежно програмата “Дискавъри ” престава да бъде толерантна към рисковете, които я съпътстват – и това повлиява върху крайния избор на предприеманите задачи.

е по отношение на изобретение, направено от галактическия телескоп “Хъбъл ”. Астрономите, работещи с данни от телескопа, откриха пета луна на планетата-джудже Плутон!!! Това беше огромна изненада за учените – по какъв начин е допустимо такава дребна планета като Плутон да има общо пет луни! Подобно изобретение има доста значимо значение за учените, които учат произхода и еволюцията на слънчевата система. Засега се смята, че луните на Плутон са в резултата на отдалечен конфликт сред Плутон и някакъв различен небесен обект от пояса на Куйперс.

Сега към Плутон пътува автоматизираната междупланетна станция на НАСА “Нови Хориознти ”, която ще направи облитане на Плутон и системата от луни през 2015 година.

По информация от: Нейчър и НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР