През следващите 50 г. населението на планетата ще намалее, смятат

...
През следващите 50 г. населението на планетата ще намалее, смятат
Коментари Харесай

Пренаселването на Земята се отлага

През идващите 50 година популацията на планетата ще намалее, считат американски учени. Към края на века половината от представителите на човечеството ще бъдат възрастни хора, написа РИА Новости, представена от БГНЕС.
В средата на ХХ на Земята живееха към 3 милиарда души. През 1987 година те станаха 5, а през 2011 година доближиха 7 милиарда. На базата на тези данни Фондът на Организация на обединените нации по за популацията (UNFPA) направи прогноза, че до 2100 година популацията на планетата ще надвиши 10 милиарда, а в случай че има растеж на раждаемостта, може да доближи и до 15 милиарда души.
Основавайки се на изказванието, че човечеството като цяло живее по-добре и по-продължително, учените предвидиха растеж на раждаемостта. Според Организация на обединените нации човешката популация ще продължи да се усилва, даже и по-голяма част от страните да вкара политиката „ едно семейство – едно дете ”.
Предвиждаше се на броя на популацията да не се отразят даже световни военни спорове, при които смъртността би могла да е колкото общото количество починали по време на двете международни войни.
Учените предупреждаваха, че това ще докара до световен дефицит на вода и хранителни запаси, както и до съществени промени в климата. Сега обаче учените към този момент не са толкоз безапелационни. Нещо повече, те към този момент започнаха да приказват за понижаване броя на популацията на Земята през идващото столетие.
Според прогнози на американски специалисти растеж на популацията се чака до 2064 година, след което поради всеобщия достъп до висше обучение и контрацептиви, то ще стартира да понижава.
Очаква се до 2100 година на Земята да живеят към 8,8 милиарда поданици, т.е. с 1 милиард повече от в този момент. Делът на хората на възраст над 80 години ще се усили шест пъти.
Според учените към края на века в 183 от страните по света ще има по-малко деца, в сравнение с е належащо за възпроизводство.
Най-големи ще бъдат загубите в Япония, Италия, Испания, Тайланд и Южна Корея, където се планува популацията да намалее два пъти. Очаква се с проблеми да се сблъска и Китай, в който до 2100 година ще останат едвам 732 милиона души. Предвижда се спад на раждаемостта в Африка. В Нигерия сега на една жена се падат приблизително по 7 деца, до момента в който към края на този век този индикатор ще падне до 1,8.
Ако тези прогнози се осъществен, от единствено себе си ще отпаднат проблемите с дефицита на питейна вода и храна. В същото време огромният дял на възрастно население евентуално ще изисква смяна в съществуващата политическа и икономическа система.
Едно от вероятните решения, съгласно специалистите, е открита миграционна политика на развитите страни. За образец може да се употребява моделът на Китай и Швеция, които притеглят главно добре образовани мигранти и такива, които са в трудоспособна възраст. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР