През последните седмици главна тема на разговор в света на

...
През последните седмици главна тема на разговор в света на
Коментари Харесай

Технологичните компании глезеха служителите си, за да може сега да ги уволняват

През последните седмици основна тематика на диалог в света на технологиите е Илон Мъск и неговият опит да закупи обществената мрежа Twitter. Този ход на богаташа провокира доста мнения, един от които е на известния вложител Кийт Рабоа, отразен от Bloomberg. В Twitter той споделя преживелица от първите дни на Мъск в Space Exploration Technologies Corp.

Един ден Мъск вижда, че група чиновници, се скупчили и говорили, до момента в който чакат на опашка за кафе. За елементарен началник, това може да наподобява като изцяло естествена сцена от работния ден, само че не и за Мъск. Той считал това за непродуктивно. Рабоа споделя, че милиардерът даже заплашил да уволни всички служащи, в случай че това се случи още веднъж и сложил камери, с цел да ги следи. Именно този случай употребява и Рабоа, с цел да предизвести актуалните чиновници на Twitter, че би трябвало да се приготвят за „ жестоко пробуждане “. Мъск е прочут с това, че спи на работното си място, когато производството е в своя пик и е подготвен да уволни всеки, който прояви противоречие или не е там сега.

След взривът на софтуерните компании, който продължи близо 15 години, в този момент тази промишленост стартира да минава към режим на оттегляне. Акциите на новите софтуерни компании са изгубили към 60% от цената си през последните шест месеца, а вложителите стартират да се тормозят от високо оценени стартъп планове, които не са в положение да наберат капитал и се постанова да понижат разноските.

Новосъздадената компания Meta, да вземем за пример, понижи темпото за набиране на нови служащи по-рано този месец с единствена цел, да понижи разноските. Twitter също разгласи сходен ход през миналата седмица и изцяло спря да наема нови хора. „ Добрите “ огромни компании имат два пъти повече служащи от нужното, огромните „ неприятни “ компании имат четири пъти повече служащи от нужното, счита Марк Андерсън.

Дори Uber, които са известни с това, че губят големи суми пари в името на разрастването, в този момент вършат противоположното. Вече няколко огромни компании започнаха да афишират уволнения в последните седмици и до момента в който промишлеността бе ориентирана към построяването на нещо, в този момент тя ненадейно се прекатурна към уволненията.

Трудно е да се одобри какъв брой бързо се случи тази смяна. Прекалено високите заплати и всички други „ капризи “, които софтуерните компании предоставяха през последните години бяха даже мотив за горделивост измежду техния свят. Фейсбук да вземем за пример насърчаваше своите чиновници да взимат едномесечен отпуск на всеки пет години, а по време на пандемията от Twitter вкараха „ дни за отмора “, които да подобрят менталното здраве на техните чиновници.

Такива „ капризи “ сега са по-скоро обект на подбив. Служителите, които преди бяха окуражавани да дадат всичко от себе си в този момент са обект на насмешки от капиталисти, които виждат Мъск като водач за праведно ликвидиране. Няколко дни откакто стана ясно, че Мъск ще купи Twitter, Дейвид Сакс, дълготраен другар на Мъск и вложител, съпостави договорката с рухването на Берлинската стена. Той също добави, че падението на Twitter не е породено от неговия изпълнителен шеф, а от чиновниците, които са прекомерно капризни от него.

„ Имам възприятието, че чиновниците на Twitter са тези, които водят шоуто “, сподели Сакс по време на подкаст. Той предизвести, че изпълнителните шефове са унизени и употребявани от чиновниците и даде елементарно решение на това. „ Twitter разполага с към 8000 чиновници и никой не знае какво вършат всички те “. Сакс предложи на Мъск да уволни 6000 от тях.

Коментари като този не наподобяват доста продуктивни или реалистични, а и вътрешна информация от изтекли по-рано данни демонстрира, че Мъск в действителност ще бъде доста по-мек и няма да бъде толкоз непоколебим, колкото негови другари го разказват. Според данните, той може да уволни по-малко от 1000 индивида, преди да наеме още толкоз.

И до момента в който софтуерните компании губят пари, не всички чиновници са изгубили своята мощ. Пазарът на труда остава извънредно сгънат и огромни компании бяха принудени да премислят завръщането в офисите и да разрешат на чиновниците да работят отдалечено, до момента в който усилват заплатите им. Преди към три месеца Amazon усили двойно минималните заплати,
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР