През последните години голяма популярност набра не толкова популярната ферулова

...
През последните години голяма популярност набра не толкова популярната ферулова
Коментари Харесай

Ферулова киселина срещу стареене на кожата – приложение и свойства

През последните години огромна известност набра не толкоз известната ферулова киселина, заради способността си да се бори със свободните радикали и да покачва успеваемостта на други антиоксиданти, като витамини Е и С. Поради това се употребява главно в лечения срещу стареене.

Ако не сте чували за ферулова киселина, време е да наваксате това. Защо? Защото тя е същински супергерой в козметиката, изключително в профилактиката против стареене. Въпреки че можете да я намерите в доста храни в козметиката, може да има осезаеми изгоди в грижата за кожата.

Какво е ферулова киселина?

Ферулова киселина (4-хидрокси-3-метоксиканелена киселина) е органично химично съединяване, производно на канелената киселина. Тя е антиоксидант, който се намира в плодове, зърнени храни, зеленчуци и даже в някои треви.

Всъщност ще го намерите във всичко, което е уместно за ястие – от банани през броколи до даже бамбук. За козметични и хранителни цели се получава най-вече от широколистни растения, семена и кора на иглолистни дървета. Особено висока централизация на ферулова киселина се намира в семената на ориз, пшеница и овес.

Ферулова киселина се среща естествено в някои храни, в това число:

  • овесени ядки
  • трици
  • ориз
  • царевица
  • патладжан
  • цитруси
  • ананас
  • домат
  • ябълкови семена
  • семена от кафе
  • фъстъци

В козметиката феруловата киселина се назовава антиоксидант и нормално се употребява при подмладяващи и анти-ейдж процедури. Въпреки че се употребява основно в грижата за кожата, сега специалистите работят, с цел да видят дали феруловата киселина има и други изгоди. Това се дължи на обширни проучвания върху резултатите на фенолите върху организма при болести като рак, диабет, възпалителни болести и сърдечно-съдови дисфункции.

Свойства и деяние на ферулова киселина

Феруловата киселина, заради своите антиоксидантни свойства, оказва помощ за отбраната на кожата от стресовите фактори на околната среда, което оказва помощ за попречване на признаци на стареене. Дезактивира радикалите, включително реактивни кислородни типове, като по този метод понижават оксидативния стрес и предотвратяват образуването на тимидинови димери, което може да докара до увреждане на ДНК и вследствие на това до биологични промени в кожата.

Може да сте срещали термин като фенолни съединения – това са едни от най-известните биоактивни субстанции, наред с танините и флавоноидите. Те включват фенолни киселини, които съдържат хидроксилна и карбоксилна група в структурата си. Хидроксилните производни на бензоената киселина, в това число феруловата киселина, са необятно публикувани в света на растенията.

Нека прибавим, че ферулова киселина може да се употребява по време на бременност. Това е значимо, тъй като по време на бременност дамите се борят с стихия от хормони, което може да се отрази на положение на кожата. Акнето може да се появи и по време на бременност. За страдание, не всички налични субстанции и препарати са безвредни за дами в благословено положение, тъй че си коства да се търсят други възможности, които нямат негативно влияние върху здравето на бъдещата майка и бебе.

Струва си да знаете, че множеството професионални салони за хубост загатват бременността и кърменето като противопоказания за процедурата. Това се отнася за отнасяне с ферулова киселина в по-висока централизация, а точно надълбоко подмладяващ пилинг. Въпреки че в професионалната здравна литература се показва, че феруловата киселина може да се употребява в козметични процедури, по време на бременност настъпват доста промени в тялото на дамата, в това число по-чувствителна кожа, заради което множеството салони поучават да не се прави процедурата в този случай.

Използването на ферулова киселина в козметиката

Феруловата киселина е вещество с разнообразни свойства, заради което постоянно се употребява в козметични процедури за кожата. Като цяло е безвреден за множеството видове кожа, само че при сензитивна кожа се предлага нараснало внимание. Ще го намерите освен в козметиката, само че се употребява и в професионалните козметични процедури, приказваме за пилинг с ферулова киселина.

Ферулова киселина в козметиката:

  • Тя пази . Като антиоксидант, тя предотвратява увреждането на кожата от стресовите фактори на околната среда, което го прави отлична съставна част срещу стареене.
  • Подсилва. Спомага за стабилизирането на други антиоксиданти, основно С и Е, с които работи синергично и даже ускорява благотворното им влияние върху кожата.

Ако желаете да тествате резултатите на феруловата киселина върху личната си кожа, ще я намерите в доста козметични артикули. Не забравяйте обаче, че има възможност от алергична реакция към ферулова киселина. Това се дължи на съставката, от която идва.

Например, в случай че сте алергични към трици, може да сте чувствителни към ферулова киселина от този растителен източник. Най-добре е да тествате козметиката върху дребен откъс от кожата.

Ферулова киселина – резултати

Феруловата киселина е превантивна съставна част, а не възстановяваща съставна част – тя работи като щит против образуването на свободни радикали. Това значи, че макар че няма да възвърне повредената кожа, ще помогне за попречване на нейното разграждане. Следователно, най-хубави резултати ще бъдат реализирани, в случай че се употребява профилактично.

Добре, само че по какъв начин феруловата киселина въздейства на кожата? На първо място, тя предотвратява стареенето на кожата, породено от неподходящи фактори. Освен това овлажнява и подтиква синтеза на колагенови и еластинови нишки.

Ферулова киселина – изгоди за кожата:

  • Успокоява , тъй като работи извънредно нежно, което поддържа кожата постоянна.
  • Предпазва , тъй като го доставя с скъпи растителни субстанции и укрепва бариерата против оксидативния стрес.
  • Помага да се поддържа постоянен цвят , като предотвратява петна и зачервяване, както и понижава към този момент забележимите.
  • Осигурява лъчезарен тип , изключително в композиция с витамини С и Е.
  • Има антиоксидантно деяние , което е значимо за поддържането на красива и сияйна кожа.
  • Помага за понижаване на фините линии и други признаци на стареене, с помощта на своите защитни свойства и свойства срещу стареене.
  • Подобрява плътността и еластичността на кожата , защото подтиква производството на колаген и еластин.
  • Предотвратява запушването на порите на кожата , което резервира кожата свежа за по-дълго.
  • Инхибира процеса на стареене , защото понижава отрицателното влияние на околната среда върху кожата.

Благодарение на своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, феруловата киселина е мощен уловител на свободните радикали, който защищава клетките от увреждане на ДНК. В композиция с други антиоксиданти, той е превъзходен за повредена от слънцето кожа и предотвратява разграждането на колаген във всички видове кожа.

С какво се комбинира най-добре ферулова киселина?

Както споменахме при започване на публикацията, феруловата киселина покачва успеваемостта на други антиоксиданти и по този начин, да вземем за пример, в композиция с витамин С (аскорбинова киселина) покачва нейната непоклатимост и ефективност… даже осем пъти съгласно някои източници. Към този брой обаче би трябвало да се подхожда с нараснало внимание, защото едно изследване от 2005 година, демонстрира, че феруловата киселина има капацитета да удвои фотопротективната отбрана, когато се комбинира с витамини С и Е.

Защо си коства да комбинирате ферулова киселина с витамин С? Това е значимо, тъй като самият витамин С (и по-специално аскорбиновата киселина) е неустойчив и бързо се разгражда, изключително когато е изложен на слънчева светлина. Ето за какво си коства да го комбинирате със съставки, които ще удължат трайността му – за предпочитане под формата на серум в непрозрачна бутилка.

Експертите предлагат комбинирането на ферулова киселина с хиалуронова киселина, с цел да се ускори овлажняващият и подмладяващ резултат на кожата, защото хиалуроновата киселина спомага за свързването на влагата в кожата.

Феруловата киселина може да се комбинира и с ретинол- ретинолът работи за стягане на кожата и придава искра, до момента в който феруловата киселина разрешава на ретинола да работи още по-дълбоко в кожата, като в същото време предизвиква производството на колаген. Интерес съставлява и ресвератрол, с който феруловата киселина образува ефикасна защитна композиция против нездравословното влияние на външни фактори.

За да обобщим, най-добре е да комбинирате ферулова киселина с:

  • Аскорбинова киселина (витамин С)
  • Витамин Е
  • Ретинол
  • Хиалуронова киселина
  • ресвератрол

Как да употребявате ферулова киселина?

Феруловата киселина е постоянно срещана съставна част в козметиката, предопределена за ежедневна грижа за кожата. Тази киселина може да се употребява без значение от сезона – както под формата на процедури, предлагани в салоните за хубост, по този начин и в уюта на личния ви дом. Благодарение на нежното си деяние, феруловата киселина е подобаваща за всички видове кожа – даже хора с сензитивна кожа могат да посегнат към нея.

Феруловата киселина е скъпа дейна съставна част на доста козметични артикули, освен с антиоксидантни свойства и свойства срещу бръчки. Благодарение на способността да всмуква слънчевата радиация (UVA и UVB), тази киселина може да се откри в състава на продуктите, предопределени за отбрана от слънцето. Тази киселина има и депигментиращ резултат, заради което от време на време участва в състава на козметиката, която изсветлява кожата.

Феруловата киселина може да се закупи и в чист тип – да се добави към подготвена козметика или да се употребява за подготвяне на домашна рецепта.

Важен параметър, на който си коства да се обърне внимание, е pH на феруловата киселина. Струва си да започнете използването на тази киселина от по-ниски концентрации. В козметиката, предопределена за ежедневна приложимост, ферулова киселина най-често участва в централизация 0,5-1%. По-високи концентрации, над 5%, са предопределени за вечерна грижа. Ферулова киселина в централизация 12-40% е предопределена за професионална приложимост и би трябвало да се употребява под наблюдението на козметолог или кожен лекар.

Ферулова киселина – резюме

Феруловата киселина е антиоксидант, който ускорява резултатите на други антиоксиданти. Когато се употребява в артикули за грижа за кожата, оказва помощ за отбрана на цялостната целокупност на кожата, като понижава появяването на фини линии, петна и бръчки. Може да се употребява както при към този момент забележими признаци на стареене, по този начин и за профилактични цели. Най-добре е да го употребявате под формата на серум, който съдържа и други антиоксиданти, като витамин С и Е.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР