През последните две години все повече се натрапва убеждението, че

...
През последните две години все повече се натрапва убеждението, че
Коментари Харесай

2024-а – сигурна е само несигурността

През последните две години от ден на ден се натрапва убеждението, че анализаторите на финансовите пазари и макроикономистите са в лудо състезание кой ще направи най-погрешната прогноза. Истината е, че има извънредно свирепа конкуренция за призовите места.

И с цел да бъда още по-убедителен ще загатна още един факт в тази посока – нито една сериозна компания, банка или прочут анализатор не уцели както развиването на финансовите пазари, по този начин и икономическите трендове през 2023 година Наистина, това е цялостен абсурд!

Да напомня няколко събития от 2023 година Спомняте ли си за банковата рецесия в Съединени американски щати от началото на годината, която стартира с банкрута на Silicon Valley Bank, една от 20-те най-големи банки в Съединени американски щати? Сигурно спомените ви са мощно избледнели към този момент. Точно в този миг бяхме при започване на цикъла по стягане на паричната политика от страна на огромните централни банки, а също по този начин и кривата на доходността по американските  държавни облигации се „ обърна “ (Кривата на доходността се приема от финансовите пазари като един от най-точните знаци за идни стопански процеси. Когато тя се „ обърне “, т.е. краткосрочните лихви по държавните облигации  са по-високи от дълготрайните, това се смята като благонадежден знак за идна рецесия).  Тоест, в случай че обобщим горецитираните обстоятелства, имахме всички условия за развиването на съвършена финансово-икономическа стихия. Да, но не. Нищо такова не стана.

 

Федералния запас на Съединени американски щати се включи тъкмо в този миг с ликвидна поддръжка по отношение на всички нуждаещи се банки и трагичния сюжет се размина. Това, което беше любопитното в този случай бе, че от една страна, Централната банка на Съединени американски щати затягаше ликвидността през по-високите лихвени проценти, а от друга - наливаше ликвидност към закъсалите банки. Да го кажа по-ясно – това наподобява като да натискаш педала за газ на автомобил при дръпната ръчна спирачка. Звучи нелогично, нали?

Сигналът към финансовите пазари, че каквото и да стане, централните банки и държавните управления ще се намесят при положение на спешна обстановка, бе зеленият светофар за началото на еуфорията, обхванала търговците на финансови активи. Фондовите тържища хвърчаха към нови и нови рекордни стойности. „ Индексът на страха “ – VIX, се топеше като сняг върху парещ котлон, с цел да удари едно от най-ниските си исторически равнища от 12.5% в края на годината. Да поясня, че този показател регистрира настроението на вложителите по повод поемането на повече пазарен риск. В исторически проект неговата средно-годишна стойност се движи към 19%. Казано по-ясно, стойностите му сега демонстрират, че финансовите играчи де факто не регистрират какъвто и да е пазарен риск. Разбира се, че това е, меко казано, неуместно.

Какво е обяснението за тази толкоз „ неверна “ 2023-а година откъм прогнозите и какво следва през 2024 година?

Отговорът към този момент е явен за всички – извънредно постоянният пазар на труд и, за следващ път, големите държавни разноски при най-големите стопански системи.

Примерно в Съединени американски щати, за 2024 година предстоящият бюджетен недостиг ще бъде в размер на 1,8 трилиона $, което съставлява 6,8% от Брутният вътрешен продукт на страната. Само два пъти във финансовата история на Съединени американски щати е имало по-големи бюджетни дефицити.

Трябва да отбележим, че е малко евентуално да бъде повторена 2023 година от позиция на „ изчезналият пазарен риск “. Със сигурност големите бюджетни дефицити ще би трябвало да бъдат финансирани през нови излъчвания на държавни облигации, а ще падежират и остарели такива, което единствено по себе си значи повишаване на риска.

Преди обаче да се създава каквато и да е било капиталова тактика, едно би трябвало да е ясно, защото практиките го потвърди: Болшинството от прогнозите не се сбъдват!

Личното ми чувство е, че най-големи изненади през тази година могат да дойдат от страна на политиците, заради идните избори в Съединени американски щати, Европа, Русия и Индия.

Евентуалното завръщане на Тръмп на политическата сцена ще обърне с главата надолу всевъзможни прогнози. Както знаем за него „ всичко е бизнес “ и в този смисъл ще стартират „ огромните покупко-продажби “, а това са тези за Украйна, Тайван и НАТО. Това несъмнено ще налее голяма  несигурност в пазарите. „ Индексът на страха “ ще компенсира изгубената територия от 2023 година единствено в границите на седмици и вложителите би трябвало да се приготвят за повече болежка.

Икономическа непоклатимост без политическа предсказуемост и геополитическо успокоение е перифраза. В този ред на мисли изрично би трябвало да отбележим, че Европа има витална нужда от консолидиране във всеки един смисъл – политическо, стопански и финансово, защото през последните три години тъкмо нейното разцепление е в основата на слабостта й.

Ако би трябвало да отбележим и нещо положително за Европа, несъмнено това е решението на страните членки на еврозоната да стартират стратегия по  понижаване на бюджетните си дефицити до равнището, заложено в Маастрихския контракт. Без подозрение, устойчивостта на обществените финанси ще се трансферира и върху цялата финансова система, въпреки че все още това са единствено положителни планове.

Трудно бих си показал завършек на военните спорове през 2024 година Няма подозрение, че те ще бъдат една от аргументите за неосъществим осезателен спад на световната инфлация и в този ред на мисли не чакам трагично понижаване на базовите лихвени проценти от страна на централните банки. Даже в Европа не виждам спад на лихвите преди второто полугодие на 2024 година

Ако би трябвало да се направи една по-категорична прогноза за 2024 година това е, че волатилността на финансовите пазари ще се завърне. Толкова доста идни „ несигурни “ събития го предвещават по един неоспорим метод.
Текстът е част от бр. 118 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР