През последните 20 хиляди години човешкият мозък постепенно се свива.

...
През последните 20 хиляди години човешкият мозък постепенно се свива.
Коментари Харесай

Човечеството затъпява

През последните 20 хиляди години човешкият мозък последователно се свива. Намаляването на размера е траяло 2 милиона години, при което е засегнало жителите на целия свят и всяка раса.

Фактите на ново проучване демонстрират, че междинният размер на човешкия мозък се е намалил с 1500 кубически сантиметра, като намаление с 1350 кубически сантиметра е особено и за двата пола.

Според учените сме изгубили част от мозъка си, огромна колкото топка за тенис. Антрополозите настояват, че фактът, че мозъкът губи откъм размер, не значи, че търпи загуби и в качеството.

Палеонтолозите са съгласни, че нашият мозък е станал по-малък по мярка, само че не по-малко ефикасен, даже противоположното. Има обаче и такива, които считат, че индивидът става по-глупав в процеса на еволюция.

 Човечеството затъпява

За да обяснят тайната на смаляването на размера на човешкия мозък, учените са развили няколко теории. Според една от тях огромният мозък е бил нужен на индивида в епохата на ранния палеолит, когато е било доста студено, а той е прекарвал доста време навън.

Втората доктрина е, че черепът на индивида се е развивал по този начин, че да му е по-лесно да се оправя с преживните функционалности. Сега храната ни е станала по-мека и главата е престанала да пораства.

Други специалисти допускат, че в изискванията на висока бебешка смъртност е оживявало най-силното бебе, а точно то било с огромна глава. Затова последователно спадащото равнище на смъртност измежду децата е довело до съразмерно понижаване на размера на човешката глава и мозък.

 стрес в работата

Скорошни проучвания на учените, са открили, че във времената, когато плътността на популацията е била ниска, черепът се е увеличавал по мярка. Но когато числеността на популацията е нараствала в избрана област, то размерът на човешкия череп е намалявал.

Учените са стигнали до извод, че при хора, живеещи в по-сложни общества, мозъкът се е смалявал от ден на ден и повече – не е имало нужда да си доста интелигентен, с цел да останеш жив.

Учените се стараят да се опазят от стереоптипи като този, че нашите предшественици са били по-умни от нас. Те считат, че размерът на нашия мозък може да приказва, че сме станали по-развити интелектуално. Колкото по-голям е мозъкът, толкоз повече сила хаби и е належащо повече време за развиването му, съгласно учените.

Умът в популацията на човечеството, който е от към 20 хиляди години, е довел до разновидността на мозъка. Той е станал по-рационален и се е покачил неговия капацитет.

Според учените мозъкът може да стартира още веднъж да пораства. Сравненията на черепи от края на колониалните времена до двадесети век демонстрират, че човешкият мозък се уголемява.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР