През последните 12 месеца силата на хората се прояви с

...
През последните 12 месеца силата на хората се прояви с
Коментари Харесай

Климатичните предизвикателства пред 2022 г.

През последните 12 месеца силата на хората се прояви с победи по екологични въпроси по целия свят. От друга страна, бяхме предизвестени за " недвусмисления " резултат, който човешките дейности оказват върху нашата планета. Експертите предизвестиха за " червен код " за човечеството, в случай че не променим метода си на живот, а климатичната рецесия беше преди всичко в дневния ред на интернационалната политика и в заседателните зали на фирмите по целия свят.С идването на януари не е време за намаляване на натиска и интереса, който се сътвори към изменението на климата през 2021 г.  И по този начин, накъде ще се насочи вниманието през идващите 12 месеца? Обобщава " Евронюз ".

По-големи и по-успешни задължения в региона на климата на COP27

Тъй като съгласно най-хубавите оценки на учените задачите за излъчванията до 2030 година към момента водят до световно стопляне с над 1,5°C до края на века, е извънредно значимо държавните управления да дойдат на COP27 в Египет с доста по-амбициозни цели.

Финансирането на загубите, акомодацията и вредите, свързани с климата, също би трябвало да бъде включено в дневния ред, като разрастващите се страни настояват, че актуалните задължения са незадоволителни. През втората половина на идната година се чака да бъдат оповестени Шестите отчети за оценка на Междуправителствената експертна група по изменение на климата. В тях ще бъдат прегледани въздействията, напъните за намаляване на последствията и акомодацията, от които се нуждаем по отношение на изменението на климата. В резултат на това се чака, че на идната конференция на Организация на обединените нации по въпросите на климата финансирането и намаляването на излъчванията още веднъж ще бъдат в центъра на вниманието.

Добра година за биоразнообразието?

COP26 беше една от трите конференции за климата, които се организираха през 2021 година Известни като Конвенциите от Рио де Жанейро, те включват и Конвенцията за биологичното многообразие или КБР. Поради пандемията тя беше разграничена на половина и се чака втората част на Конференцията на Организация на обединените нации за биологичното многообразие да се организира присъствено напролет на 2022 година

Страните ще се стремят да одобряват Декларацията от Кунмин - съглашение, което ще " предефинира връзките ни с естествената среда " . След като не бяха реализирани задачите, сложени от последната сходна рамка, тези нови задължения ще бъдат от значително значение за справяне с продължаващото понижаване на биологичното многообразие по света.

Още последици за климата

Тъжен факт е, че през 2021 година повече хора от всеки път усетиха възходящото влияние на изменението на климата. От наводненията в цяла Европа до първия провокиран от климата апетит в Мадагаскар. Новините не бяха положителни.

А съгласно данните от изследването Global Advisor на Ipsos множеството от нас чакат през 2022 година това да се утежни. 60% от хората споделят, че е евентуално през 2022 година в тяхната страна да има повече рискови метеорологични феномени, в сравнение с през 2021 година Не е изненадващо, че тази цифра нараства до 72% в Нидерландия, 69% в Обединеното кралство и 66% в Белгия - местата, които са били очевидци на най-тежките последствия от наводненията.

Макар че тези вести наподобяват мрачни, не трябва да забравяме, че нараства осъзнаването на това. че всички ние сме наранени от рецесията. Ако не друго, възходящата угриженост демонстрира, че сме подготвени нашите държавни управления да подхващат обилни, съответни дейности във връзка с изменението на климата.
По-съществени пътувания и по-малко полети

Пандемията несъмнено повлия на това какъв брой постоянно избираме да летим. Независимо дали става въпрос за бизнес или за наслаждение, наподобява, че тази пауза в проектите ни за пътешестване можеше да промени напълно възгледите ни.

Данните от изследването Global Advisor Survey на Ipsos откриха, че 45% от хората чакат през 2019 година да подхващат по-малко полети, в сравнение с през миналата година. В Азия хората са още по-уверени, като в Китай, Сингапур и Малайзия този % нараства до над 60 на 100.

Това е в унисон с прогнозите на специалистите в региона на пътуванията, съгласно които значителните пътувания ще бъдат една от най-големите трендове в промишлеността през идната година. Според групата Expedia съвсем 60% от хората към този момент регистрират екологичните и обществените разноски в проектите си за отмора.

Без нови планове за изкопаеми горива

Определено ни се коства, че тази тематика трябваше да бъде преодоляна през 2021 година, само че от ден на ден се ускорява импулсът за смяна, който може да докара до края на изкопаемите горива в доста страни през идната година. Особено откакто учени, специалисти и деятели в региона на климата настояват, че новите планове за рандеман на петрол и газ са несъвместими с бъдещето за 1,5°C.

През ноември Дания и Коста Рика стартирах а упорит алианс за последователно унищожаване на петрола и газа. Към тях се причислиха още 11 членове на новия алианс " Отвъд петрола и газа ", като специалистите похвалиха появяването му като " същинско водачество в региона на климата ".

На тези, които не се ангажираха с сходни задължения, бе оказан напън от страна на природозащитниците да дефинират последна дата за новите им планове . В качеството си на хазаин на COP26 Великобритабния се отличи със своята липса на ангажираност, като проектите за новото петролно находище Камбо в Шотландия бяха подчертани от деятели. Но през последните няколко седмици Shell разгласи, че ще се откаже от плана, а деятелите приветстваха това, което наподобява като " смъртен удар " за новото нефтено находище. Изглежда, че поддържането на натиска е най-хубавият метод за реализиране на бъдеще без изкопаеми горива.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР