През по-голямата част от 2020 г. и в началото на

...
През по-голямата част от 2020 г. и в началото на
Коментари Харесай

Южна Америка печели световната надпревара по ваксинация

През по-голямата част от 2020 година и при започване на 2021 година Южна Америка беше кота нула в международната битка против пандемията от COVID-19. В Перу имаше дефицит на О2. В бразилския град Сао Пауло гробарите работеха и през нощта. В Гуаякил, в Еквадор, тъпчеха телата на умрелите в корабни контейнери.

Бразилия, най-голямата страна в Южна Америка, стана втора в света по брой на жертвите от COVID-19, а смъртността в Перу и Аржентина беше една от най-високите на глава от популацията също в международен мащаб.

Но през последните месеци макар неравномерното качество на здравните услуги и макар по-ниския витален стандарт спрямо Европа и Съединени американски щати, районът изненадващо се трансформира в отличник във имунизационната конкуренция.

С 63,3 % изцяло ваксинирано население, Южна Америка в този момент е най-ваксинираният район в света , съгласно плана " Нашия свят в данни " (Our World in Data), който събира публично обявяваните от държавните управления по целия свят данни.

Европа е на второ място с 60,7 на 100 имунизирани. В Африка единствено 8,8 % от популацията е със приключена имунизация.

Заболеваемостта и смъртността в Южна Америка понижиха фрапантно в съпоставяне със средата на годината, когато съвсем половината случаи на заразяване и гибел в света бяха съсредоточени в този район и в района на Карибите. Сега Европа е мястото, където поради разпространяването на разновидността Омикрон, случаите на болест още веднъж бележат скок.

Според епидемиолози няколко фактора изясняват бързото имунизиране на популацията в Южна Америка. Най-важният по тяхно мнение обаче е десетилетният опит в провеждането на сполучливи имунизационни акции, тъй като той е основал нужната инфраструктура за организирането на всеобща имунизация и по едно и също време с това поражда доверие измежду популацията.

Успешните имунизационни акции през последния половин век в Бразилия против вариолата, менингита, детския паралич и шарката са довели до това, че съперниците на имунизациите там са малко на брой, сподели Пауло Лотуфо, епидемиолог и учител в Университета на Сао Пауло.

В някои огромни градове като Рио де Жанейро и Сао Пауло ваксинирано с най-малко една доза е над 99 % от пълнолетното население, настояват управляващите. Бразилците постоянно споделят с горделивост, че страната им има " просвета на имунизация ".

Същото може да се каже за още няколко страни в района, които и преди са организирали огромни имунизационни акции, въз основата на травматичен опит, насъбран по време на други епидемии от заразни заболявания в десетилетията преди този момент.

" Това доверие, което е трупано с години, се базира на изгодите от нашата огромна имунизационна стратегия ", сподели Леда Гуци, специалист от Буенос Айрес по инфекциозни болести.

Ключова заслуга за това имат и ефикасните здравни послания, сподели Албърт Ко, учител във Факултета по публично здраве в Йейл и помощник и откривател във фондацията от Рио де Жанейро " Освалдо Круз ".

В Бразилия да вземем за пример, с цел да популяризират имунизацията, здравните управляващи употребяват амулет на име " Зе Готиня ", чинно изглеждащо бяло дребосъче с форма на капка; те вършат интензивно такава пропагандна акция, макар че самият президент Жаир Болсонаро отхвърля да се ваксинира.

По-рано през годината бразилската фънк звезда Ем Си Фиоти (MC Fioti) разгласява видео с модифицирана версия на един от шлагерите си, направено в съдействие с Института по биомедицина " Бутантан " в Сао Пауло за да разпространява имунизацията.

Регионът обаче надалеч не е вън от заплаха, изключително като се има поради разпространяването из света на разновидността Омикрон.

Дори с внушителните 63,3 % имунизирано население той остава под прага, който съгласно множеството специалисти е необходим за построяването на групов имунитет.

Омикрон сега върлува в огромна част от Европа макар сходните нива на имунизация.

В Латинска Америка има фрапантни разлики сред обособените страни при имунизирането на децата. В Бразилия и Мексико одобряването на имунизациите за децата от управляващите става относително постепенно.

Друг проблем, който може да възникне, е този с употребяваните за имунизацията препарати. Много страни като Чили, Уругвай и Бразилия, изключително при започване на имунизацията, в забележителна степен разчитаха на " Коронавак ", ваксина, създавана от китайската компания " Синовак ".

Макар и този препарат да е хвален поради лесните условия на предпазване, ефикасността му е по-ниска от тази на аналозите му, а до момента минимум едно проучване на първични данни е посочило, че тази ваксина може и да не създава антитела против Омикрон разновидността. По-рано този месец Световната здравна организация съобщи, че ваксинираните със " Синовак " - и с всички останали " деактивирани ваксини " (ваксини с деактивиран вирус) - би трябвало да си слагат бустерна доза.

Пак съгласно епидемиолози Омикрон може да е по-ловък в заобикалянето на имунитета след преболедуване. Това може да е неприятна вест за този район, в който вирусът при започване на пандемията порази цели квартали.

" В Бразилия се заразиха доста хора, изключително от уязвимите общности ", сподели Ко, епидемиологът от Йейл. " Виждаме по какъв начин този вирус заразява хора, които към този момент са се заразявали. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР