През първото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт на

...
През първото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт на
Коментари Харесай

Брутният вътрешен продукт на Азербайджан нарасна с 6,8% през първото тримесечие

През първото тримесечие на 2022 година брутният вътрешен артикул на Азербайджан се е нараснал с 6,8 % в съпоставяне със същия интервал на 2021 година Икономиката, отвън нефтената индустрия, е повишена с повече от 10 %. Ръстът на промишленото произвеждане е към 4 %, а на производството без нефт е повече от 18 %. Настоящата стопанска система на Азербайджан се отличава с диверсификация и понижаване на зависимостта от петролния и газовия бранш.

Според президента Илхам Алиев, през април предходната година, външният дълг на Азербайджан е бил 18 % от Брутният вътрешен продукт, до момента в който в този момент той е 12,5 %. С други думи, за една година, външният дълг на Азербайджан е умален с над 600 милиона $. Това бе реализирано с помощта на използването на тактиката за ръководство на външния дълг. Положително е и салдото на външната търговия на Азербайджан. Само за три месеца позитивният баланс е над 5 милиарда $. Резултатите от първото тримесечие на 2022 година могат да бъдат избрани като продължение на достиженията на Република Азербайджан през 2021 година Социално-икономическите резултати през миналата година демонстрираха, че след успеха в 44-дневната Отечествена война, Азербайджан е постигнал огромен прогрес в стопанската система, мобилизирайки своите запаси за извънредно малко време. Така миналогодишният растеж на Брутният вътрешен продукт бива надвишен с 2,2 %, като доближава 5,6 вместо 3,4 на 100. Настоящите позитивни трендове се следят и при осъществяването на държавния бюджет на Република Азербайджан за първото тримесечие на тази година. През първото тримесечие приходите в държавния бюджет надвишиха плануваните 6,3 %, или 245 милиона $, като доближиха сумата от 4,17 милиарда $.

Вноските за обществено обезпечаване възлизат на 829 милиона $ по отношение на плануваните 561 милиона. Като цяло, приходите от не-петролния бранш през първото тримесечие на тази година съставляват повече от 80 % от общите доходи на страната, както и повече от 80 % от данъчните доходи.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР