През първото тримесечие инвестициите в бизнес имоти спадaт рязко на

...
През първото тримесечие инвестициите в бизнес имоти спадaт рязко на
Коментари Харесай

Инвестициите в бизнес имоти спадат рязко през първото тримесечие

През първото тримесечие вложенията в бизнес парцели спадaт внезапно на множеството пазари в района ЕМЕА -  Европа, Близкия изток и Африка, продължавайки наклонността от края на 2022 година

Въпреки това вложителите чакат възобновяване по-късно през годината, защото несигурността към финансовите и макроикономическите условия може да намалее, съгласно най-новия отчет на Colliers за финансовите пазари в ЕМЕА, оповестиха от компанията, представени от Българска телеграфна агенция.

Банковите рецесии в Европа и Съединени американски щати задълбочиха съществуващите опасения, свързани с високата инфлация, повишението на лихвените проценти, слабия напредък и геополитическите опасности, което докара до забележителен спад на капиталовата интензивност на главните пазари през първото тримесечие.

Обемите във Франция и Испания понижиха с над една трета в съпоставяне със същия интервал на 2022 година, а във Англия и Италия се свиха още повече.

Междувременно Германия означи едно от най-слабите си начални тримесечия от повече от десетилетие насам.

" Сътресенията в банковия бранш по-рано тази година подкопаха така и така нежното доверие на вложителите, изключително в Лондон и други пазари с огромен финансов отпечатък ", сподели Люк Доусън, управител финансови пазари, Colliers ЕМЕА.

" В контраст на това мъртвило в доверието избрани браншове на някои пазари продължиха да регистрират високи резултати и в случай че приемем, че инфлацията резервира низходящия си тренд, а лихвените проценти се стабилизират, чакаме възкръсване на интензивността през втората половина на 2023 година ", добави той.

В поддръжка на тази вероятност е и изследването, което Colliers организира измежду вложителите на годишната конференция MIPIM в Кан през първото тримесечие на тази година, съгласно което 63 на 100 от интервюираните желаят да купуват, а не да продават, което приказва за необятен оптимизъм във връзка с недвижимите парцели като клас активи.

" Сделките към момента се задържат от разликата в ценовите упования на купувачите и продавачите, само че тя евентуално ще се понижи, защото през идващите месеци ще се появи повече изясненост по отношение на пазарните условия и цената на финансирането ", сподели Деймиън Харингтън, управител пазарни изследвания, Colliers ЕМЕА.

Настоящото мъртвило в вложенията обгръща и по-широкия район на ЕМЕА, като в Обединените арабски емирства също се следи пауза в огромните покупко-продажби, показват от компанията.

Въпреки това някои огромни трансгранични преводи продължиха да се реализират, като да вземем за пример покупката на смесения комплекс St Katharine Docks в Лондон за 395 млн. паунда (448 млн. евро) от сингапурската компания City Developments Ltd (CDL).

По-високите лихвени проценти и политиките в региона на околната среда, обществената сфера и ръководството (ESG) също евентуално ще работят като катализатори на покупко-продажбите през идващите месеци.

" Инвестиционните групи, които са се възползвали от доста ниските лихвени проценти, които доминираха до неотдавна, в някои случаи ще би трябвало да рефинансират на нови, по-високи равнища, до момента в който други ще би трябвало последователно да изключат от портфейлите си активи, които не дават отговор на условията на ESG ", добави Харингтън.

" Това ще ги стимулира да се освободят от част от активите си, което ще сътвори забележителна опция за купувачите - изключително за тези с напълно финансово присъединяване ", добави той.

Липсват огромни покупко-продажби в Германия, макар че макроперспективите се усъвършенстват

През първото тримесечие огромните покупко-продажби в седемте най-големи града на Германия бяха паузирани и това евентуално ще продължи и през второто тримесечие, защото купувачи и продавачи изпитват компликации да реализират единодушие във връзка с ценообразуването в актуалната среда, разясняват от компанията.

Въпреки че за Германия все още не се планува криза през 2023 година, Colliers не чака възкръсване на капиталовата интензивност преди последното тримесечие.

Лондонският пазар е обиден от банковите разтърсвания

През първото тримесечие нервите на банковия бранш в Обединеното кралство бяха изключително обтегнати, като се има поради смисъла на бранша за Лондон, който е най-големият пазар на бизнес парцели в Обединеното кралство, означават от Colliers.

Въпреки това икономическите прогнози на Английската централна банка за 2023 година към този момент са по-позитивни, в сравнение с в края на предходната година, а неналичието на качествени площи е в интерес на наемите, което кара Colliers да чака връщане на капиталовия подтик по-късно през второто полугодие.

Налице са първите позитивни признаци за подготвеност на интернационалния капитал да взе участие още веднъж на пазара, където през обсъжданото тримесечие немски и китайски купувачи реализираха огромни придобивания.

ESG излиза на напред във времето в Италия

Обемът на вложенията в Италия спадна до 910 млн. евро през първото тримесечие - от 3,3 милиарда евро през първото тримесечие на 2022 година, като върху доходността оказаха влияние по-високите лихвени проценти и възходящите стопански опасения.

Една ясна наклонност, маркирана от Colliers е все по-голямото значение на ESG (екологично, обществено и корпоративно управление) документите за вложителите в Италия, които ги преглеждат като поръчител за дълготрайната стойност на активите, защото регулациите на Европейски Съюз не престават да се стягат.

Инвеститорите обръщат взор към офиси и хотели в Испания 

Въпреки спада на годишна база, размерът на вложенията в Испания през първото тримесечие надвиши упованията, подсилен от две огромни жилищни покупко-продажби.

Устойчив инвеститорски интерес се вижда и към офиси клас А, отговарящи на условията на ESG, в бизнес регионите на Мадрид и Барселона, както и към хотели, чиято активност се развива от ден на ден вследствие на възобновяване на туризма.

Признаци на живот на фона на спада в Норвегия

Въпреки че интензивността на норвежкия пазар означи най-ниското си равнище за първо тримесечие от 2014 година насам, бяха подписани някои значими покупко-продажби, които свидетелстват за доверието на вложителите в дълготрайните вероятности.

За това свидетелства придобиването от американския капиталов фонд Heitman на портфейл от студентски общежития с към 1500 стаи в цялата страна за 1,8 милиарда норвежки крони (152 млн. евро).

Купувачите не престават да имат предпочитание да влагат капитал като цяло, само че несигурността във връзка с финансирането попречва взимането на решения и реализацията им.

В Нидерландия се следят корекции на цените

В Нидерландия се чака корекциите на цените да се запазят като наклонност и през второто тримесечие на 2023 година

Продължават да съществуват разлики сред офертите и цените, а някои от най-големите идни покупко-продажби бяха отсрочени. Въпреки това вложителите, които не зависят от външно финансиране, ще останат дейни и през втората половина на годината.

Вероятно пазарът ще възвърне жизнеността си, макар че съществуващата мощна застъпеност на недвижимите парцели в капиталовите портфейли и продължаващата икономическа неустановеност значат, че размерите надали ще набъбнат внезапно.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР