Твърдите електорати на основните партии ще изнесат битката на предстоящите

...
Твърдите електорати на основните партии ще изнесат битката на предстоящите
Коментари Харесай

ЕКЗАКТА: ГЕРБ води с 9,5% пред ПП-ДБ, второто място не е сигурно

Твърдите електорати на главните партии ще изнесат борбата на идните избори. В тази борба, ГЕРБ-СДС ще влязат с безспорна преднина, която мъчно може да бъде преодоляна. Такива са електоралните настройки към 18 април 2024 година съгласно данните от национално представително проучване на " Екзакта ", извършено в интервала от 11 до 18 април посредством директно изявление „ лице в лице " измежду 1020 пълнолетни българи в 70 обитаеми места на страната. Изследването е финансирано със лични средства на " Екзакта " като част от изследователската й стратегия.

Под въпрос е подреждането от 2 то до 4 – то място, защото резултатите в актуалното проучване не просто са близки, само че и се вместват напълно в размера на статистическата неточност при сходни изследвания. Предвид процесите вляво е мъчно занапред да се реши дали Българска социалистическа партия има някакви шансове да се приближи до водещите партии. При тези данни наподобява реалистично Има Такъв Народ да влязат в идващия парламент.

На фона на растящото отчаяние от политиците и политиката, немалка част от протестния избор отива при Възраждане, само че следва да забележим дали партията на К.Костадинов ще успее да опази за себе си този протестен избор от новите политически субекти в ляво и в дясно, които се целят точно в него.

Данните все още демонстрират, че най-малко една нова групировка има шансове да попадне в идващ парламент. И защото има нови политически субекти и в ляво, и в дясно, още на старта на акцията ще търсим отговор на въпроса на чия страна са възможностите.

Към 18 април декларативната интензивност за парламентарния и за европейския избор се движи сред 45% и 47%, само че поради ниската интензивност от последните години, е рационално прогнози да се вършат в самия завършек на акцията.

Засега измерваме малко по-ниска декларативна интензивност за евровота, което е предстоящо поради досегашното присъединяване на българите на евроизбори. Формулата „ избори 2:1 " ще се опита да поправя това и да увеличи доколкото е допустимо електоралната интензивност на евроизборите.

От данните на проучването на " Екзакта " излиза наяве, че ГЕРБ води с 9,5% пред ПП-ДБ. ГЕРБ получава 25,9 %, а " Промяната " 16,4%. Трети са Движение за права и свободи с 14%. Следват ги " Възраждане " с 13,8%, след тях са Българска социалистическа партия с 9,6%, а Има Такъв Народ са с 5,2%. Така дават отговор на въпрос " За коя политическа партия/коалиция ще гласувате на идните на 9 юни т.г. парламентарни избори " интервюираните.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР