През октомври Симфоничният оркестър на БНР пристъпва към нови записи

...
През октомври Симфоничният оркестър на БНР пристъпва към нови записи
Коментари Харесай

От класиката към авангарда: Радиооркестърът анонсира новия си звукозаписен сезон

През октомври Симфоничният оркестър на БНР пристъпва към нови записи за Златния народен фонд. Мащабният проект включва десетки имена на български композитори и обгръща всички интервали на развиване на националната музикална просвета. За тях споделя маестро Марк Кадин:

„ През този сезон успяхме да съберем рекордно количество неповторими произведения. Сред тях има доста незаслужено забравени и партитури, които се смятаха за изгубени. Едно такова изобретение е творба на Никола Атанасов, създател на първата българска симфония. 10 години след премиерата ѝ, през 1922 година, той написва Симфония №2. Тя в никакъв случай не е записвана, а по-късно партитурата се смята за изгубена. Ние ще осъществяваме този запис към 100-годишнината от основаването на творбата. Ще отбележим и още един 100-годишен празник от рождението на композитора Александър Райчев. Към тази дата ще запишем неговата Първа симфония. Това е впечатляващо оркестрово платно с присъединяване на хор, което не е изпълнявано и записвано 50 години.

Десетилетия в забвение – сходна орис има на практика всяко произведение от листата ни. Аз съм доста щастлив, че ние променяме тази обстановка. Активно включваме българска музика в концертите ни, в интернационалните предавания и в стратегиите на БНР. Светът на българската класическа музика е изобилен, в него има доста ярки и забавни имена.

В околните ни проекти са записи на композиторите-класици от разнообразни генерации - Любомир Пипков, Петко Стайнов, Веселин Стоянов, Марин Големинов, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Здравко Манолов. Задължително ще запишем произведения от ярки представители на българския авангард - Лазар Николов, Георги Тутев, Симеон Пиронков. В този сезон, несъмнено, ще има и модерни родни създатели като Румен Бояджиев-син, Велислав Заимов, Красимир Тасков и доста други. Искам да отбележа новата творба на Георги Андреев „ Танцов триптих “, международната премиера на която ще се състои през май следващата година в зала „ България “.

А най-скорошната ни среща с публиката ще е на в зала „ България “. Очакваме я с неспокойствие!
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР