През октомври Китай отново е изпаднал в дефлация, което поражда

...
През октомври Китай отново е изпаднал в дефлация, което поражда
Коментари Харесай

Цените в Китай падат отново, опасенията за дефлация нарастват

През октомври Китай още веднъж е изпаднал в дефлация, което поражда опасения по отношение на силата на икономическото възобновяване и провокациите, пред които е изправен при стимулирането на вътрешното търсене.

За разлика от Съединени американски щати и други развити стопански системи, където ограничението на инфлацията остава съществена грижа на централните банки, Китай се бори с дефлационния напън през по-голямата част от годината.

Това демонстрира, че поредицата от подхванати ограничения за стимулиране до момента не са съумели да вдъхнат доверие на потребителите, изключително в изискванията на нескончаем спад на пазара на недвижими парцели, показва The Wall Street Journal.

През октомври износът отбелязва спад за шести следващ месец, а индустриалната интензивност ненадейно се свива.

Робърт Карнел, районен началник на изследователския отдел за Азиатско-тихоокеанския район в ING, отбелязва пред WSJ: " Това, което следим през днешния ден, е резултат основно от свръхпредлагане, а не от срив в търсенето. "

Националното статистическо бюро на Китай оповестява, че потребителските цени са спаднали с 0,2% през октомври, откакто през септември останаха без смяна. Това е вторият случай, в който показателят на потребителските цени в Китай минава на негативна стойност през тази година, което е много под годишната цел на държавното управление за 3% инфлация, показва The New York Times.

Спадът на потребителските цени се дължи най-вече на по-рязкото намаляване на цените на питателните артикули, които падат с 4% през октомври по отношение на 3,2% през септември. По-специално, цените на свинското месо, което е главен артикул в китайската кухня, падат с 30% по отношение на миналата година заради свръхпредлагане.

Донг Лиджуан, старши статистик в статистическото бюро, показва пред WSJ факторите, съдействали за спада на потребителската инфлация, измежду които са " достатъчното предложение на селскостопански артикули заради подобряването на метеорологичните условия " и спадът в потребителското търсене след едноседмичния празник през октомври.

За разлика от Китай в Съединени американски щати показателят на потребителските цени се увеличи с 3,7% през септември на годишна база, надхвърляйки целевата инфлация на Федералния запас от 2%.

Същевременно цените на производител в Китай, отразяващи разноските, начислявани от производителите на входа на фабриката, през октомври спадат с 2,6% по отношение на миналата година. Това означи 13-ия следващ месец на дефлация, което поражда опасения, че доста притежатели на заводи вземат участие в ценова конкуренция, с цел да си обезпечат пазарен дял, разяснява WSJ.

Сега икономистите обмислят дали Китай е изправен пред риска от дългов дефлационен капан, при който спадащите цени усилват действителната стойност на дълга, което може да накара потребителите да не изплащат заемите си и да понижат разноските си.

Въпреки тези опасения икономистите от Capital Economics считат, че въпреки да се чака китайската инфлация да остане ниска, страната не е на ръба на дефлационна серпантина. Тъй като политическата поддръжка ще продължи да се популяризира, прогнозите са, че базисната инфлация евентуално ще се върне над 1% през първата половина на идната година.

Някои специалисти предизвестяват, че дефлационният напън може да се резервира, частично заради компликациите на Китай при ръководството на възходящия риск от непотребен индустриален потенциал, защото западните стопански системи, отпред със Съединени американски щати, ускоряват напъните си да понижат зависимостта си от китайските вериги за доставки.

" Китай евентуално е изправен пред дълготраен дефлационен напън, защото вътрешното търсене може да не е в положение да поеме неизползваните мощности ", разяснява Серена Джоу, старши икономист за Китай в Mizuho Securities Asia, представена от WSJ. Тя чака до края на годината показателят на потребителските цени в Китай да се колебае към 0,2%.

NYT показва, че съгласно последните данни износът на Китай е траял да понижава през октомври, повлиян от стягането на политиките в западните страни, което е понижило потребителското търсене на артикули. Показателите за интензивността в индустриалния бранш, бранша на услугите и строителството в страната също отслабват през октомври. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР