През ноември ще бъде открита схемата за финансиране на големи

...
През ноември ще бъде открита схемата за финансиране на големи
Коментари Харесай

Нова схема за големи ВЕИ и батерии за общо над 660 млн. лв. тръгва до месец

През ноември ще бъде открита схемата за финансиране на огромни слънчеви паркове с акумулатори по Плана за възобновяване с бюджет 660 млн. лева Очаква се по нея да бъдат построени най-малко 1425 мВт нови мощности с най-малко 350 мегавата потенциал за предпазване. Въпросът е дали средствата няма да отидат единствено при няколко огромни компании.
Схема по Плана за възобновяване за подкрепяне на нови огромни мощности за произвеждане и предпазване на електрическа енергия от ВЕИ ще бъде отворена за кандидатстване на 10 ноември. Това е индикативната дата, на която приемът на документи би трябвало да стартира, като изискванията за кандидатстване.

Крайната дата за подаване на оферти и възражения, свързани с критериите по схемата, е до 6.11.2023 . Но е малко евентуално обаче да претърпят смяна, изключително като се има поради, че и Народното събрание е във почивка и мъчно може да задължи изпълнителната власт да направи корекции.
Реклама
Схемата е ориентирана към инсталиране и въвеждане на минимум 1425 MW за произвеждане на електрическа сила от възобновими източници (слънце и вятър) с минимум 350 MW взаимно ситуирани системи за предпазване. За съпоставяне - в този момент общите ВЕИ мощности от този тип са към 4000 MW. А опцията за вятърни турбини в тези периоди е съвсем нулева, заради което може да се одобри, че всички планове ще са слънчеви.

Безвъзмездното финансиране по механизма е малко над 663 млн. лв., като е ориентирано съответно към батериите и може да покрива до 50% от разноските за задачата на всеки обособен план . Сумите обаче ще се изплащат на стадии през идващите години, като за задачата ще се организират търгове.

Съоръженията би трябвало да бъдат въведени в употреба не по-късно от 31 март 2026 година, излиза наяве от плана на изискванията за кандидатстване, разгласен от Министерството на енергетиката, което ще управлява мярката.

Реклама
Публикуването на критериите идва единствено няколко дни откакто Министерският съвет утвърди доста понижаване на бюджета, от 200 на 120 млн. лева, по мярката за ВЕИ и акумулатори за лични потребности на бизнеса заради слаб интерес и преформатиране на Плана за възобновяване (подробности четете в идния брой на " Капитал " ). Част от условията по схемата обаче са много противоречиви и слагат под въпрос опцията повече компании да се възползват от финансирането. Условия под въпрос Очакваният резултат от новата мярка е понижаване на годишните въглеродни излъчвания, увеличение на каузи на електрическата сила от възобновими източници и консолидираното им в мрежата, без да се заплаши сигурността и стабилността на електроенергийната система, излиза наяве от описанието на мярката.

Предвижда се средствата да бъдат разпределени индикативно в четири тръжни процедури:

построяването най-малко 570 MW Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) в композиция със 150 MW акумулатори - 265 372 950 лева построяването най-малко 285 MW Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) в композиция със 75 MW акумулатори - 132 686 475 лева построяването най-малко 285 MW Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) в композиция със 75 MW акумулатори - 132 686 475 лева построяването най-малко 285 MW Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) в композиция със 75 MW акумулатори - 132 686 475 лева

Важен подробност е, че тръжните процедури могат да бъдат изменени съгласно " извлечените поучения и настоящата пазарна среда " за оптималната успеваемост на безвъзмездното финансиране. Освен това е допустимо и обединяването на няколко процедури в една обща, в случай че времето не стигне.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР