Община Благоевград реализира проект Интегриран градски транспорт на град Благоевград,

...
Община Благоевград реализира проект Интегриран градски транспорт на град Благоевград,
Коментари Харесай

Приключи изпълнението на проект BG16RFOP001-1.008-0010 Интегриран градски транспорт на град Благоевград”

Община Благоевград осъществя план „ Интегриран градски превоз на град Благоевград ”, финансиран от Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване Проектът се финансира с Административен контракт за даване на безплатна финансова помощ № BG16RFOP001-1.008-0010-C08 сред Община Благоевград и Министерството на районното развиване и благоустройството подписан на 10 октомври 2019 година

ОСНОВНА ЦЕЛ НА ПРОЕКТА - Повишаване качеството на живот на жителите и понижаване на отрицателните въздействия върху околната среда посредством възстановяване на изискванията и повишение на привлекателността на всеобщия публичен градски превоз на територията на Благоевград

В осъществяване на задачите на проекат бяха доставени 6 броя електробуси и три броя зарядни станции за тях. Доставените шест електробуса са нископодови, с двойна врата, инсталирана вдясно от придвижването, за обезпечаване на оптимален комфорт за пасажерите в неравностойно състояние, както и за родители с колички. Електробусите разполагат с механична рампа, при стартирането на която рейсът не може да потегли. При това състояние автоматизирано се включват спешните светлини, които ориентират останалите участници в придвижването. Размерите на рейсовете са съобразени с опцията да обслужват по-малки улици от второстепенната улична мрежа на Благоевград.

Новите лектробусите се отдадоха чартърен на общинското комерсиално сдружение „ Благоевград Еко Транспорт “ ЕООД, което от 1 ноември 2023 година извършва публичен транспорт на пасажери по утвърдената нова линия № 12 на градския превоз.

Освен шестте електробуса и зарядните станции към тях, по плана се създаде и внедри умна осведомителна система, в която съществени детайли са информационна и сървърна инфраструктура, включваща видеостена, аварийно захранване-UPS, сървър, съоръжение за транспорт на данни, система за позициониране, надзор и ръководство на транспортните средства на публичния превоз и електронните осведомителни табла по спирките и така нататък Новата осведомителна система е ситуирана в Контролния център за наблюдаване на градския превоз в Благоевград. На всички транспортни средства, които возят пасажери по градските линии, са инсталирани устройства, които дават непрекъсната информация на електронната система за тяхното местонахождение, скорост на придвижване и състояние по отношение на графика на маршрутите. Закупените и доставени по плана нови електробуси също имат връзка с осведомителната система.

По плана бяха инсталирани осведомителни табла на 98 спирки на градския превоз, които дават информация в действително време на жителите и гостите на града за придвижването на транспортните средства по маршрутите. Спирките разполагат и с гласова сигнализация за облекчение на хора в неравностойно състояние.

Информационната система има връзка и с новия уеб уебсайт - https://blgtraffic.bg/bg, съдържащ информация за публичния превоз, както и новосъздаденото мобилно приложение, което може да бъде изтеглено от Гугъл Play или Аpp Store и дава на потребителите на мобилни устройства доста благоприятни условия – за избор на маршрут с градския превоз, информация за придвижването на транспортните средства по маршрутни написания, платформа за натовареност на пътни сегменти, платформа за вести и събития на пътя и други

Проектът е с бюджет от 5 634 666,22 лв., от които 4 369 247,45 лв. са безплатна финансова помощ и 1 265 418,77 лв. са личен принос на Община Благоевград. Продължителността на плана е 50 месеца.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР