През миналата година пациентите са търсили, но не са намерили

...
През миналата година пациентите са търсили, но не са намерили
Коментари Харесай

Близо 450 лекарства са липсвали в аптеките в България в последната година

През предходната година пациентите са търсили, само че не са намерили в продажба 450 медикаменти

© Цветелина Белутова Близо 450 медикаменти са липсвали от аптеките в България през последната година, демонстрират данните от онлайн платформата за сигнали от пациенти за дефицит на лекарства. Платформата се поддържа от Българската асоциация за развиване на паралелната търговия по съглашение с Българския пациентски конгрес за улеснение на достъпа до терапия.

Дефицитите на лекарства са най-яркият резултат от рестриктивната ценова регулация на медикаментите от страна на страната. През последните години с изключение на условието за най-ниска цена на равнище производител в Европейски Съюз бяха въведени голям брой спомагателни условия, които направиха производството и вноса на доста медикаменти стопански неизгодни.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Лекарствата си отиват

Общо 158 медикаменти са изтеглени от българския пазар през 2018 г по данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули. През интервала 2014 – 2017 година броят на дерегистрираните артикули в България е 1512, сочи годишният отчет Изпълнителната организация по медикаментите. В документа на ИАЛ се показва още, че единствено през 2017 година са били изтеглени 327 медикаменти, без нито едно от тях да има проблем с лекарствената сигурност.

Сигналите на жителите за неналичия, отправени към асоциацията, сочат същата наклонност - 82% от тях са за медикаменти, чийто импорт е краткотрайно или трайно прекратен, или са дерегистрирани от произвеждане и импорт в България, излиза наяве от данните на асоциацията.

През последните две седмици са зачестили сигналите за липса на животоспасяващи лекарства, които са в развой на прекъсване от продажба в страната, а също по този начин интензивно се търсят лекарства, които към този момент не се продават в България и са със заличени досиета, споделят от неправителствената организация. Причината е, че лекарите не престават да изписват спрени от произвеждане и импорт медикаменти, някои от които нямат аналог на пазара. В този случай единственият метод да се откри лекарството е пациентът да го търси в чужбина или да пътува зад граница.

Как да се намерят

Един от вероятните механизми за намиране на изчезналата терапия е да се преразгледа подзаконовата нормативна уредба и да се договаря с производителите, чиито медикаменти нямат аналог на пазара. Националният съвет по цените и лекарствената организация следят интензивно медикаментите, които са сами в група, само че не може да ги спре да напущат България.

От асоциацията за развиване на паралелната търговия считат, че би трябвало да се сътвори законова опция за успореден импорт от други европейски страни при определяне на краткотраен дефицит поради индустриални или други аргументи, които попречват производителите да реализират ритмични доставки на избрани лекарства, а също по този начин да се улесни паралелният импорт от други страни на артикули, които към този момент са напуснали България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР