През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската

...
През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската
Коментари Харесай

Румен Радев: Преди 141 години възкръсва България

През годините и най-много в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван съгласно политическата обстановка. Вестниците и хрониките от онази ера обаче са съхранили загатна за възторга в Москва и Санкт Петербург при оповестяването на манифеста, както и загатна за безименните съветски селяни, замръзнали в преспите на Шипка.
 

Думите са част от обръщението към нацията на президента Румен Радев, във връзка 141-ата годишнина от Освобождението на България от турско иго. Радев добави, че дни като трети март са мотив за респект, само че и мотив за единство към историческата истина.

„ Преди 141 години на днешната дата възкръсва България. Възкресението е плод на дълго изпитание и доста жертви. Паисий ни напомни кои сме и от кое място идваме. Борците за църковна самостоятелност възродиха християнската ни религия, възрожденците възпламениха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и святата република “, сподели президентът. По думите му кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща популярност от героизма на българските опълченци.
 

„ Свободата идва на щиковете на армията на Цар Освободител Александър Втори. През годините и най-много в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван съгласно политическата обстановка. Вестниците и хрониките от онази ера са съхранили загатна за тази национална война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при оповестяването на манифеста, загатна за петимата синове на императора, воювали в настоящата войска и този за замръзналите съветски селяни “, съобщи още президентът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР