През днешния ден - 5 ноември, честваме една от най-големите

...
През днешния ден - 5 ноември, честваме една от най-големите
Коментари Харесай

Отбелязваме Архангелова задушница

През днешния ден - 5 ноември, честваме една от най-големите задушници през годината - Архангелова задушница.

Празникът е прочут още като Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше. Той се отбелязва в събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците.

По мотив празника във всички епархии на Българската православна черква се отслужват заупокойни служби, с които се почета паметта на отишлите си от този свят.

На този ден е добре да посетят гробовете на наши умряли близки. Да се почистят и прекадят с тамян. Прието е още гробът на покойника да се прелее с алено вино. Върху гроба се поставят цветя и се палят свещи.

 Хляб за Архангелова задушница

На Архангелска задушница се подготвят общи трапези на гробищния парк. Там се редят седем разнообразни ястия, като е признато измежду тях да има такива, които са били обичани на покойника.

Първата хапка от ястието се слага на земята. От виното също се полива на пръстта. След това се споделя Бог да елементарни.

През днешния ден се провеждат помени или по този начин наречените подавки. Раздава се храна на родственици, съседи, другари, пристигнали до гроба на умрелия. Подава се също по този начин и на хора, посетили прилежащите гробове.

Обичайно по време на Архангелова задушница околните на покойниците раздават варено жито, алено вино, питки за задушница, домакински самун, агнешко, пилешко. В раздавката участват още дребни сладки, бонбони, плодове, вафли, бисквити и други

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР