През август тази година се навършват десет години, откакто марсоходът

...
През август тази година се навършват десет години, откакто марсоходът
Коментари Харесай

Curiosity изпрати зашеметяващи нови снимки на Марс, показващи промените в пейзажа

През август тази година се навършват 10 години, откогато марсоходът " Curiosity " кацна в кратера Гейл на Марс. Оттогава насам марсоходът на Националното ръководство по въздухоплаване и проучване на галактическото пространство на Съединени американски щати (НАСА) прави научни действия и постоянно изпраща зашеметяващи фотоси на локалния пейзаж. Този път той снима по какъв начин пейзажът се трансформира, до момента в който се движи по ската на планината Шарп.

През последната година от пътуването на " Curiosity " нагоре по ската на планината Шарп учените започнаха да виждат все по-често изменящата се конструкция на скалата. Въпреки че в долните елементи на ската беше открита доста глина, марсоходът откри повече сулфати, до момента в който се изкачваше нагоре по ската. Учените считат, че това е особено за региони, където потоците са пресъхнали и са се образували пясъчни дюни.

Следователно езерните седименти са по-рядко срещани в тези региони, в сравнение с в по-ниските елементи на ската на планината Шарп. " Вместо това виждаме доста доказателства за по-сух климат, като да вземем за пример сухи дюни, към които в предишното са течали потоци ", споделя Ашвин Васавада, академик по плана " Кюриосити " в Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА (JPL).

Освен увеличението на сулфатите, вниманието на учените притеглят и геоложки особености. Те следят седименти, които най-вероятно са се образували на пластове. Изследователите считат, че някои от седиментите в региона са се образували по времето, когато на повърхността на планетата е имало вода и пясъчните дюни са били измивани от потоци.

" Историята става още по-богата и комплицирана, защото стана известно, че е имало няколко интервала, когато подпочвените води са се стичали и изтичали с течение на времето, оставяйки след себе си комбинация от части пъзел, които учените от " Кюриосити " би трябвало да сглобят в точна времева линия ", се споделя в изказване на НАСА.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР