През 2021 г. година са регистрирани 28 нападения срещу журналисти

...
През 2021 г. година са регистрирани 28 нападения срещу журналисти
Коментари Харесай

Рекорден брой нападения срещу журналисти в Черна гора

През 2021 година година са регистрирани 28 набези против публицисти в Черна гора, което е връх от 2016 година Миналата година Черна гора не реализира прогрес в разрешаването на случаи на набези против публицисти, сподели шефът на Медийния съюз (SMCG) Мариана Камович Величкович, представена от организация МИНА.

Данните са част от проучването „ Показатели за равнището на медийните свободи и сигурността на публицистите през 2021 г.”. Същото проучване е извършено в Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Северна Македония и Хърватия от партньорски организации от района, които работят в мрежа.

Мариана Величкович сподели, че измененията на политическата сцена са рефлектирали и върху медиите. „ Засили се въздействието на медиите от Сърбия, в смисъл че няколко значими медийни къщи смениха притежателите, а някои са в договаряния с предприемачи от Сърбия “, уточни Камович Величкович.



Тя счита, че когато тези договаряния приключат, всички водещи медии в страната ще бъдат благосъстоятелност на хора и компании от Сърбия, изключение ще са единствено публичните.

Прилагането на промени Закон за медиите е почнало предходната година, само че съгласно тълкуванията на отрасловото министерство той не визира оповестяването на данни за размера на рекламата в медиите. „ Не е открита бистрота в рекламата и няма забележим прогрес във връзка с виновното харчене на парите на държавните органи за реклама “, сподели Камович Величкович.

Тя добави, че с цел да се компенсират следствията от пандемията върху бранша, страната е помогнала на най-големите медии няколко пъти през предходната година. Тя уточни данни, че медиите са осъществили обща облага от близо 2,7 млн. евро през 2020 година

„ По данни на Приходната и митническа администрация общите доходи са близо 41,8 млн. евро, а разноските са съвсем 39,1 млн. евро, като в тях са работили 1806 души “, сподели Камович Величкович и добави, че това е нарастване с 400 чиновници. Над 200 медии работят на дребния черногорски пазар и множеството от тях са портали.

Докладът демонстрира, че медийният бранш е нерегулиран и се сблъсква с общи проблеми. Едва всеки четвърти публицист получава чиста заплата сред 500 и 600 евро. Авторите на проучването акцентират, че е “съкрушително, че 44 % от интервюираните с изключение на с публицистика се занимават и с друга платена работа”.

„ Нашето проучване сподели, че публицистите не получават възнаграждение за работа през празниците, за ексклузивен труд и постоянно получават почивен ден вместо обезщетение, а всяка редакция има лист с мечтани събеседници и тематики, по които не се написа.” Това бяха част от оповестените обществено констатации на проучването, извършено в Черна гора.

Като излаз бе посочено незабавното приемане на новия Закон за електронните медии, с цел да се подобрят финансовата непоклатимост и публицистичната самостоятелност на локалните публични медии.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР