През 2020 г. Константин Харалампиев и Борис Коев решават да

...
През 2020 г. Константин Харалампиев и Борис Коев решават да
Коментари Харесай

Agrovar и дигитализацията на биологичното земеделие

През 2020 година Константин Харалампиев и Борис Коев вземат решение да се захванат със програмен продукт, който да подкрепя прехода към регенеративно земеделие.
Сформират екип със свои познати и последователно стартират да намират клиенти в страната.
Днес Agrovar обслужва над 100 български земеделци и възнамерява агресия в други страни.

Net Zero Economy Forum 2023 Повече по тази и други, свързани със зеления преход, тематики може да научите на конференцията на " Капитал Net Zero Economy Forum ", в която ще се включи и Константин Харалампиев, CFO на Agrovar. Събитието ще се организира на 22 и 23 ноември в " Грандхотел Милениум София " и ще срещне изпълнителни шефове на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, държавното управление, регулаторите и общините.

Големите тематики в третото издание на годишния конгрес са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в подтекста на климатичните промени, Критични и стратегически първични материали за прехода, Декарбонизация на промишлеността, Бизнес партньорства за стабилно развиване, Климатична индиферентност на градовете, Ускоряване на кръговата стопанска система, ESG регулации, Иновации и решения за стабилно земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте За доста хора коронавирус беше наложително и изтощително изгнание. За други обаче беше опция да разработят планове, които в забързаното си всекидневие надали биха подхванали.

Такъв е казусът на Константин Харалампиев и Борис Коев, които през март 2020 година в малко студио в столичния " Люлин 5 " беседват за разнообразни проблеми на земеделския пазар, с които никой не се е захващал до момента. И тъй като светът като че ли е спрял и нямат доста работа, се спускат в нов общ план - Agrovar - програмен продукт, с който да оказват помощ на земеделци в прехода към регенеративно, или по-биологично земеделие.

С избистрянето на концепцията планът се задвижва бързо. Събират екип от познати и другари, като Боев употребява своето досегашно ноу-хау в земеделието, а Харалампиев поема бизнес частта и финансите на плана. А с подготвен екип идва време за проби. " От март 2020 до юни 2021 година прекарвахме съвсем цялото си време в проби на стопанства из цялата страна, с цел да имаме данни, с които да упражняваме модела ", споделя Харалампиев.
Реклама
Дружеството " Агровар " записват през 2021 година, когато стартират да търсят клиенти. Две години по-късно Agrovar работи с над 100 български стопанства и извършва планове за клиенти в Унгария и Румъния. А при сполучливото затваряне на нова инвестиция до края на тази година чакат компанията да се разрасне на локалния пазар още повече и да навлезе съществено в нови страни с двойно по-голям екип.
Как работи
Отправната точка на Харалампиев и Боев при основаването на Agrovar е потребността за преход от стандартно към регенеративно земеделие. " Тук " регенеративно " значи по-биологично земеделие с по-леки обработки, с потребление на покривни култури, с повече устременост към биоразнообразието в почвата, без оран, с понижаване на торенето и пестицидите ", изрежда Харалампиев.

" Като един добър шеф-готвач Agrovar с малко артикули прави доста ястия ", изяснява главната активност на компанията Коев. " Нашият фокус е върху почвата: по какъв начин да подобрим почвеното изобилие, да запазим почвата, което пък да рефлектира върху продуктивността на културите ", прибавя той.

За момента Agrovar предлага няколко услуги на клиентите си, основани на AI модел за машинно самообразование, който обработва всички разполагаеми за обещано стопанство данни и им дава автоматизирани рекомендации за действия и оптимизация на процеси. " Ако един земеделец не знае какво тъкмо желае да прави, с цел да се ориентира към по-регенеративно земеделие, той се обръща към нас. Ние организираме първични почвени разбори с партньорска лаборатория " НИК агро сървис ", вкарваме данните и му даваме оферти за обработката, покривните култури и какви органични артикули може да употребява, с цел да усъвършенства почвите си ", споделя Коев.
Реклама
Основен източник на доходи е въглеродната стратегия на компанията, която пресмята CO2 отпечатъка на стопанствата, в това число разхода на горива, ток и минерални торове. " От друга страна, измерваме позитивния резултат от зелените практики и посредством екологичен указател валидираме салдото, като стопанствата получават въглеродни документи или заеми ", разказва процеса Харалампиев.
Ползите на биологичното земеделие
Причината компанията да притегля клиенти бързо е, че изгодите от регенеративното земеделие стават явни за от ден на ден от стопанствата - икономисва разноски, само че е и належащо, поради задаващите се ограничения от Европейски Съюз, които го изискват.

" Истината е, че регенеративното земеделие е много по-евтино за правене и понижава ужасно доста разхода на едно стопанство ", споделя Боев, като твърди, че има стопанства клиенти, които от 4-5 години работят по този метод и са понижили разноските си с над 50%. Добавя, че най-склонни към промени и доверчиви са по-младите земеделци второ или трето потомство, които не се тормозят да опитват, с цел да видят резултати.

Agrovar обслужва главно зърнопроизводители, само че има и клиенти зеленчукопроизводители. Клиентите заплащат 5-годишен абонаментен проект за въглеродната стратегия, който включва почвени разбори без в допълнение възнаграждение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР