През 2017 г. двустранната търговия между България и Република Корея

...
През 2017 г. двустранната търговия между България и Република Корея
Коментари Харесай

Ръст от 60.8% на стокообмена ни с Република Корея

През 2017 година двустранната търговия сред България и Република Корея е на стойност 175.1 млн. щ.д. Докато през първото тримесечие на 2018 година, стокообменът сред България и Република Корея е на стойност 59.4 млн. щ., отбелязвайки 60.8% растеж по отношение на същия интервал на 2017 година, включително 14.1 млн. щ. д. експорт от България (увеличение от 84% по отношение на същия интервал на 2017 г.) и 45.3 млн. щ.д. импорт от Корея (увеличение от 54.8% по отношение на същия интервал на 2017 г.). Тези данни показа в Сеул заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов по време на среща с Канг Сунг-Чун, заместник-министър на търговията, промишлеността и енергетиката на Република Корея.

Борисов акцентира, че за интервала 1996 година – 2017 година чистият поток на директните вложения от Република Корея в България възлиза на 230.6 млн. евро. „ Разглеждаме като изключително значимо двустранното капиталово съдействие, изключително в привличането на вложения в региона на производството “, съобщи Борисов. Той добави, че налице са многообразни форми на съдействие, като перспективна такава е присъединяване на корейски компании в българските индустриални зони, както и индустриални компании с експортна устременост към европейския пазар.

Икономическият зам.-министър посочи, че значим приоритет за българската страна е привличането на корейски вложения в браншове, като електроника и електротехника, автомобилостроене, осведомителни и информационни технологии, и други „ Бихме желали да притеглим вниманието на корейските компании върху съществуващите благоприятни условия за основаване на R&D център в България в региона на автомобилната електроника, автомобилния програмен продукт, електрическата подвижност “, добави Борисов.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР