През 2008 г. BMW изненада автомобилния свят като представи първото

...
През 2008 г. BMW изненада автомобилния свят като представи първото
Коментари Харесай

BMW X6 отново налага стандартите

През 2008 година BMW изненада автомобилния свят като показа първото по рода си кросоувър-купе X6 и по този начин сътвори нов клас коли Sport Activity Coupe (SAC). Моделът беше признат нееднозначно освен от почитателите на марката, само че и от експертите, като някои от тях чакаха той да се провали.

Вместо това стана точно противоположното – X6 зададе модата в един нов сегмент, в който навлизат от ден на ден производители. Сега на пазара е третата генерация, която предлага най-хубавите технологии и системи, създавани от баварския авто колос.

Новият X6 употребява модулната платформа CLAR, която е в основата на всички огромни модели на BMW. Той е пораснал на размери спрямо своя предходник, като дължината му към този момент е 4935 мм. Широчината е 2004 мм, а височината - 1696 мм. Разстоянието сред двете оси е 2975 мм, което е с 42 мм повече от това на предшественика.

Промените в габаритите придават още по-атлетичен и динамичен външен тип на автомобила. Използването на олекотени материали е позволило намаляване на тежестта, което при базовия вид е малко над 2.1 тона. Като цяло обаче крос-купето резервира познатия си външен тип, като по едно и също време с това по дизайна му са направени и много промени.

По-голямата част от тях са в предната част, където е сложено увеличена на размери решетка на радиатора. Срещу в допълнение възнаграждение тя може да бъде снабдена с осветителна система, която се задейства при заключване и отключването на автомобила. В долната част на предницата има по-широки въздухозаборници, а фаровете са напълно светодиодни. BMW предлага и лазерни светлини като алтернатива за модела.

Отзад измененията също засягат светлините, които имат нова форма. Капакът на багажника също е изменен. Стандартно за модела се оферират 19-цолови джанти, а като алтернатива може да се поръчат 20, 21 или 22-цолови. За BMW X6 са налични и пакетите  xLine и M Sport.

Интериорът на крос-купето съчетава кожа и алуминий, само че по избор на клиента може да бъдат добавени и кабонови детайли. Осветлението е светодиодно, като цветът му се трансформира.

 

Особено впечатляващ е селекторът на автоматизираната скоростна кутия,

 

който е инкрустиран с кристал. Новото X6 разполага с дигитален приборен панел, като има и проекционен приборен екран. Мултимедийната система е с по-голям екран – диагоал от 12.3 инча, като работи и със система, която разпознава жестовете.

В серийното съоръжение на автомобила са система за безключов достъп и стартер на мотора с бутон, двузонов климатроник, аудиосистема, Bluetooth, Wi-Fi, сателитна навигация, адаптивен круиз-контрол с функционалност за спешно прекъсване. Компанията предлага и огромен брой спомагателни варианти, измежду които попадат мултифункционални предни седалки с функционалност за масаж и вентилация, 4-зонов климатик, отопление на кормилото и подлакътниците, пакет за ароматизация на интериора, 10.2-инчови таблети за пасажерите откъм гърба, панорамен стъклен покрив и аудиосистема Bowers & Wilkins.

Новият BMW X6 излиза на пазара с избор от 4 мотора – два бензинови и два дизелови. Те са с турбо и система за непосредствено впръскване на горивото. Дизелите са 3.0-литров с 6 цилиндъра и една турбина (версия  xDrive30d), който развива мощ 265 к.с. и оптимален въртящ миг 600 Nm. При него ускорението от 0 до 100 км/ч лишава 6.5 секунди.

Версията BMW X6 M50d разчита на 4 турбини (три се включват при тръгване, а четвъртата се задейства след постигане на 2000 об/мин), като мощността тук към този момент е 400 к.с., а оптималният въртящ миг доближава 720 Nm. Ускорението от място до 100 км/ч в тази ситуация става за 5.2 секунди.

По-малкият бензинов мотор е 3.0-литров с 6-цилиндъра (версия xDrive40), като развива мощ от 340 к.с. При него ускоряване от 0 до 100 км/ч лишава 5.5 секунди. За тези, на които сходни индикатори им се костват незадоволителни, баварският производител предлага и версия M50i. Тя е оборудвана с 4.4-литров битрубо V8 мотор с оптималната мощ от 530 к.с. и 850 Нм. С него тежащият над 2 тона кросоувър

 

се изстрелва от 0 до 100 км/ч за 4.3 секунди

 

BMW X6 e достъпен и в породист състезателен вид – X6M, при който същият този 4.4-литров V8 мотор развива 600 к.с. Има и версия Competition, при която конските сили към този момент са 625.

Скоростната кутия за всички разновидности е 8-степенна автоматизирана. Моделите BMW X6 M50d и M50i са оборудвани и със спортна изпускателна система, която придава впечатляващ тон на автомобила. Тя се предлага като алтернатива за другите два модела. 

Всички версии на BMW X6 разполагат с фирмената система задвижване на четирите колела xDrive, която от дълго време се е потвърдила като една от най-успешните пазара. Тя обезпечава чудесно сцепление, като незабавно разпределя на мощността сред предните и задните колела, с цел да обезпечи оптималната непоклатимост на пътя. Кросоувърът е оборудван също с адаптивно окачване, амортисьори с дейна стабилизация против наклоняване и интегралното кормилно ръководство.

За модела се предлага и автоматизирано контролиране на пътния луфт. Височината на каросерията може да се трансформира оптимално до 80 мм. Срещу доплащане е наличен и спомагателен пакет Off-road с четири режима за шофиране - сняг, пясък, трошляк и скали.

В България цените на новия BMW X6 започват от 146 500 лева за версията xDrive30d. Версията BMW M50i коства 195 000 лева, само че с спомагателните варианти сумата може да скочи доста.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР