През 2004 година неочаквано откритие в покрайнините на врачанското село

...
През 2004 година неочаквано откритие в покрайнините на врачанското село
Коментари Харесай

Праисторическата Джулия Робъртс командвала първите европейци край Враца

През 2004 година ненадейно изобретение в покрайнините на врачанското село Оходен обърна визиите на историците за това къде тъкмо е зародила европейската цивилизация. Местни археолози инцидентно попаднаха на най-стария човешки скелет откриван в миналото освен в България, а и в Европа.

Човешките остатъци били на жена. От погребението й личало, че приживе тя е била човек с власт. Ръководителят на археологическия екип, който е направил откритието, е Георги Ганецовски.

Той даже споделя мнение, че това е била първата европейка с власт. Учените дали име на праисторическата дама и я кръстили Тодорка. Заради характерните й зъби обаче публицистите и другите участници в разкопките нарекоха тайнствената антична дама Джулия Робъртс от Оходен.

 Праисторическата Джулия Робъртс командвала първите европейци край Враца

В последвали разкопки археолозите разкрили и други човешки остатъци от същия интервал, само че никое от погребенията не можело да се съпостави с това на жрицата. За нея бил повдигнат цялостен пантеон.

Това също учудило откривателите, тъй като за такива мавзолеи до момента въобще не се и предполагало, че са строени в зората на човешката цивилизация. При това при този са употребявани дървени колони, което било огромен разкош за бронзовата ера.

При полагането в гробницата на античната владетелка, командвала едрите мъжаги от неолита, бил вдигнат голям гуляй. Доказателство за това били остатъци от яденето и пиенето, които са хвърлени вътре - скотски кости и керамични съдове, като след това са запечатали остатъците от пиршеството дружно с тялото й.

И това не е някаква подигравка, а ритуално заравяне, посредством което са почетени минимум два значими култа. Овалната дупка, в която е положена жрицата, символизира майчината вътрешност и е присъща за обожанието към Богинята майка, към женското начало, настояват експертите. Ритуалът с мятането на цялата софра в гроба евентуално е инициативна магия за изобилие.

 Праисторическата Джулия Робъртс командвала първите европейци край Враца

Тялото на Джулия Робъртс - Тодорка обаче е обърнато на изток към изгрева, което е знак за култа към Слънцето, към мъжкото начало. При траките такива жрици би трябвало да е имало доста. Те са свещенодействали и при церемонията, съпроводила символичния любовен обред, пресъздаващ тайнственото оплождане на Великата майка.

На два метра от гроба на античната владетелка неотдавна бе открит олтар от еленови рога, който няма аналог по света. Съоръжението било сложено върху солидна глинена структура. Археолозите считат, че олтарът служил за омилостивяване на естествените стихии за по-голямо изобилие.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР