Преценките на вносителите на вота на недоверие са пресилени. Инфлацията

...
Преценките на вносителите на вота на недоверие са пресилени. Инфлацията
Коментари Харесай

Гарабед Минасян: Към края на годината отново може да има нужда от актуализация на бюджета

" Преценките на вносителите на вота на съмнение са пресилени. Инфлацията е привнесена, тя е породена от външни условия, а вътрешната инфлация зависи от инфлацията на еврото, която се контролира от ЕЦБ ".

Това сподели пред БНР проф. Гарабед Минасян от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките в коментар на импортирания от ГЕРБ избор на съмнение за " неуспеха на държавното управление във финансово-икономическата политика ".
По думите му България е имала до неотдавна най-ниското ценово ниво в Европейски Съюз - под 50%:

" През последните 2-3 години се ускори инфлацията у нас и в този момент публично от Евростат се прави оценка, че нивото на цените в България е към 55% от средноевропейското ниво. В това отношение надминахме малко Румъния. Тя има око 53%. Ценовото ниво, което ние имаме, е ненормално ниско за положението на стопанската система у нас. Равновесното ниво, което би трябвало да имаме, е някъде към 65%. Това значи, че от 55% би трябвало да стигнем 65% ценово ниво. При състояние, че нашият лев е вързан за еврото, единственият метод това да стане е посредством изпреварваща и по-висока инфлация ".

Проф. Минасян уточни, че това е посочено и в отчета на ЕЦБ от 1 юни, обвързван с готовността на България за еврозоната:

" Ние наложително би трябвало да имаме изпреварваща инфлация по отношение на еврозоната и това няма по какъв начин да се избегне ".
Макроикономистът разяснява импортираната в Народното събрание актуализация на Бюджета, като акцентира, че нуждата от антиинфлационни ограничения е отпаднала и е останала единствено потребността от антикризисни ограничения:

" Разпределението на спомагателни финансови запаси към избрани елементи от обществото е допустимо да докара до в допълнение инфлационно напрежение ".

Според него към края на годината още веднъж може да има потребност от актуализация на Бюджета:

" Има всички изгледи това да се наложи ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР