Престъпления за милиони в Агенцията по заетостта започват да изплуват.

...
Престъпления за милиони в Агенцията по заетостта започват да изплуват.
Коментари Харесай

На вниманието на ДАНС: Ето ги измамите за милиони в Агенцията по заетостта

Престъпления за милиони в Агенцията по заетостта стартират да изплуват. Narod.bg се оказа единствената медия, която се вълнува от това по какъв начин се харчат европейските пари с пробити публични поръчки от служители, които би трябвало да бъдат на подсъдимата пейка, а не в топлия си офис на тлъста заплата.

В няколко материала публикувахме безобразията на Кремена Калчева, основен шеф на гл. дирекция „ Услуги по заетостта “ в Агенцията по заетостта, която е под шапката на Министерството на труда и обществената политика, нейният рисково непосредствен другар Драгомир Николов, някогашен началник на Агенцията по заетостта, отхвърлен и разследван по 12 обвинявания, и обвързваният с тях предприемач и някогашен началник на Национален осигурителен институт Сотир Ушев – мъжа на служебния министър на спорта Весела Лечева.

Одит, предоставен от някогашния обществен министър от Българска социалистическа партия Георги Гьоков, удостоверява, че по тази верига са вървели редица публични поръчки в ущърб на страната.

Narod.bg разполага с отчета, който предоставяме на българското ФБР – Държавна организация „ Национална сигурност “, с цел да се организира следствие, което да откри цялата престъпна скица и всички участници в нея.

По-рано през днешния ден от трибуната на Народното събрание Георги Гьоков разкритикува своя правоприемник в министерството Лазар Лазаров са неуспеха в обществената сфера и за кадруването, и то „ в най-мрачните му измерения “.

„ Може би първенец в това кадруване е служебният министър на труда и обществената политика. От негов отговор на мой въпрос излиза наяве, че броят на уволнените чиновници през интервала 03 август – 19 октомври, единствено за 77 дни, в системата на Министерството на труда и обществената политика е 131 индивида.

Като човек, чиито огромна част от трудовия стаж е минал в системата на Агенция по заетостта и претърпял всичкия боязън и гадност от нестимулирани уволнения, се интересувам от промяната на изпълнителния шеф на АЗ (на 12 декември 2022 министър Лазар Лазаров уволни шефа на Агенцията по заетостта Смилен Вълков и на негово място сложи Полина Маринова без да уточни претекстове за рокадата, б.ред.).

Тази промяна е неприемлива за всички работещи в системата, а и освен. Реакциите и на синдикати и на клиенти на АЗ, с които съм разговарял персонално са отрицателни и са забележими даже и от страниците на МТСП, колкото и да ги триете, и са показателни, че това уволняване не е подбудено от професионални аргументи.

При встъпването ми като министър в Агенцията имаше неприключили поръчки, оповестени още през 2020 година Част от тях с отворени цени, само че спрени, очевидно тъй като не е спечелил верният претендент.

Но това, господин министър, би трябвало да го знаете, тъй като в качеството Ви на зам.-министър организацията дълго време Ви е била сектор. Но очевидно това не ви е тормозило. Точно това ми даде и мотив да предизвикам инспекция от одита на МТСП и да желая такава и от АДФИ и Сметана палата.

Реклама

Докладите са ви известни – има и задоволително формирани актове на възложителя, а и самите те са пратени в прокуратурата.

Там са открити голям брой дискриминационни условия в публичните поръчки, в пъти надвишени цени, директни възлагания, които е трябвало да са открити процедури, признати работи от реализатори, които не са свършени, както и подправени протоколи, все неща които са установени от проверяващите органи – не са мое голословно изказване.

Дали, господин министър, с това и някои други уволнения и назначения не се цели прикриване на нещо, да вземем за пример фиктивни поправки, доставки на съоръжение, което не дава отговор на поръчаното и все неща които са открити от одита на МТСП и по които има следствие на европейска прокуратура? Затова, уважаеми господин министър, Ви запитвам:

Защо? И с какви претекстове освободихте изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта? (публикуваме питането на Гьоков със съкращения, б.ред)

За какви фиктивни поправки, мними доставки на съоръжение и надвишени цени по публични поръчки приказва някогашният министър?

Отговорите на тези въпроси откриваме в одитния отчет на Министерството на труда и обществената политика, с който редакцията на Narod.bg разполага. Документът, засегнал 28 публични поръчки, ще публикуваме на части, само че в цялостния му размер, с цел да е ясно на цялата общност по какъв начин се работи в МТСП.

Одиторите са открили, че от Агенцията по заетостта са позволени пропуски при обмисляне, подготовка и осъществяване на публичните поръчки, както и при осъществяване на самите контракти.

При 20 от всичките тествани 28 публични поръчки е нарушен правилото на равнопоставеност, недопускането на дискриминация и свободната конкуренция. Т.е., преведено на човешки език, те са били заложени по този начин, че да ги завоюва тъкмо избрана компания.

Сега работа на ГДБОП е да откри кои компании са намазали филийката и кой стои зад въпросните сдружения.

Очаквайте продължение по тематиката за безобразията в Агенцията по заетостта
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР