Пресните зеленчуци през зимата вече не са нещо необичайно. По

...
Пресните зеленчуци през зимата вече не са нещо необичайно. По
Коментари Харесай

Засаждане и отглеждане на люти чушки в саксии

Пресните зеленчуци през зимата към този момент не са нещо извънредно. По магазините могат да се открият доста такива, само че множеството са цялостни с нездравословни за организма нитрати. Едно от най-полезните решения е развъждането на домашна продукция. Лютите чушки са измежду главните култури, които можем да отгледаме вкъщи през зимните месеци.

Лютите чушки образуват хубав шубрак, който ще е прелестно допълнение към саксиите в дома. Бързо по-късно ще се сдобиете и с дребни шарени чушлета, плод на вашите грижи.

За развъждане в саксия най-подходящи са декоративните сортове люти чушки, като да вземем за пример пиперът Рокс. Той е особено основан за развъждане в домашни условия. Засажда се посредством семенца. Достига едвам 35 см височина, само че носи до 80 чушлета.

За засаждането е нужна саксия с диаметър на отвора в най-горната част към 15 см, дълбока към 25 см. Отдолу наложително би трябвало да има водоснабдителна паничка. Необходима е почва, обогатена с естествени торове.

Тя се полива добре с вода и в нея се поставят две семки, на разстояние една от друга, на към 8 см дълбочина. Саксията би трябвало да е на топло и осветено от слънчева светлина място.

 Люти чушки

Сортът покълва бързо, до две седмици след засаждането. До тогава се полива два пъти седмично. Ако въздухът в стаята е изсъхнал – по три пъти. Когато покълне, количеството вода се понижава, с цел да не изгние.

Белите цветчета се появяват по растението сред 6-тата и 8-мата седмица. Ако се прихванат и двете семки, то се разделят в обособени саксии. Когато цъфтежът се отвори изцяло, то се постанова да го оплодите.

Това става, като деликатно с дребния пръст на ръката си бъркате във всяка тичинка и събирайте част от прашеца, тъй че да не се нарани цветчето. След това той се придвижва в други цветове. Процедурата се повтаря 4-5 дни поред. Може да се разменя прашец и сред двата стръка. След оплождането остава единствено да поливате постоянно.

След три седмици първите чушлета се оформят. Почвата може да се подхрани с шепа обогатител за почва или наслойка от кафе, разпръснати към стеблото. Чушлетата могат да се берат когато и да е.

След това могат да се изсушат или смелят, да се употребяват свежи или пукани на котлона. Растението им е двугодишно. Дори и след изсъхването му, може да се резервира за последващо никнене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР