Пресконференцията бе излъчена на живо по НАСА ТВ. Това бе

...
Пресконференцията бе излъчена на живо по НАСА ТВ. Това бе
Коментари Харесай

НАСА: Партньорството с Русия на МКС продължава, Марк Ванде Хай ще се върне на Земята със Союз МС-19

Пресконференцията бе излъчена онлайн по НАСА ТВ. Това бе първото обществено събитие от западна страна, касаещо МКС, след експлоадирането на войната. Нямаше по какъв начин американската организация да продължава с дипломатичното безмълвие, защото следва сериозен ъпгрейд на слънчевите акумулатори на станцията. “Космическата разходка ”, запланувана през днешния ден за реализирането на тази задача и която ще бъде осъществена от американските астронавти Кейла Берън и Раджа Чари, трябваше да бъде регистрирана обществено. Затова и представителите на НАСА се появиха в медиите. 

Множество публицисти и специалисти предвиждаха, че МКС няма да оцелее по време на военния спор в Украйна, като смятаха, че ще възникне обстановка сходна на тази в романа на Артър Кларк “2010: Космическа авантюра ”. В книгата Съединени американски щати и Русия стартират да водят война и взаимната задача се разделя – американците се връщат в своя транспортен съд а руснаците – в техния без никаква връзка посред им. Може ли нещо такова да се случи и в действителния свят – разделянето на МКС на сегменти без другарство сред членовете на екипажа и всеки пътува със своя транспортен съд? Засега подобен вид не се обрисува. Фразата “per aspera ad astra ” (през компликациите към звездите) придобива ново значение. Устремът на човек към звездите наподобява ще продължи макар чудовищната война. 

Причината за опасенията, че краят на МКС наближава, се корени във видео, оповестено от РИА Новости и след това качено в обществените мрежи на Роскосмос. На видеото се вижда по какъв начин руснаците разделят своя сегмент и споделят “чао ” на астронавта Марк Ванде Хай, който остава с потъващия американски сегмент. Но въпреки че шефът на съветската галактическа организация Дмитрий Рогозин съобщи категорично, че това е “шега ”, в такава форсмажорна конюнктура мнозина сметнаха опасността за същинска. През последните няколко дни Роскосмос влезе в пояснителен режим и неколкократно разгласява изказвания, че Ванде Хай ще се върне с съветския транспортен съд “Союз МС-19 ”. Вчера това бе доказано и от НАСА. 

“В Съединени американски щати пуснаха дезинформация, че Роскосмос не желае да прибере американския астронавт Марк Ванде Хай от МКС на Земята ”, написа през днешния ден Рогозин. “Даже на майка му споделиха това и изплашиха старата жена. Безсъвестни манипулатори. Срам и срам. Не пердах се, Марк, всичко ще е наред. Не слушай идиотите. Подготви се за кацане дружно с твоя екипаж от Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров. Кацането е планувано за 30-ти март ”. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР