Препятствия в процеса на глобална ваксинация към момента се оказват

...
Препятствия в процеса на глобална ваксинация към момента се оказват
Коментари Харесай

Интереси и геополитически битки - препятствията пред глобалната ваксинация

Препятствия в процеса на световна имунизация все още се оказват националните ползи, геополитическите битки и икономическите ползи . Д-р Майкъл Хед от университета в Саутхемптън е откривател на вложенията в опазването на здравето в световен мащаб. 

В предаването „ Събота 150 “ той разказа настоящата обстановка във Англия: 

„ В Обединеното кралство имахме затваряне през последните седмици, а дружно с това се организира доста сполучлива имунизационна акция. Тези два фактора се комбинираха доста добре, с цел да се понижи темпа на заразяване. Това ще се случва на всички места по света, щом имунизирането се ускори и в други страни.  Няма да можем да имунизираме всички, само че ще понижим сегашните високи темпове на заразяване до доста ниски равнища, придобивайки надзор над Covid-19 “.

Пред сполучливата формула обаче непрекъснато пораждат спънки. Здравната работа във  Англия предизвести, че досегашният ритъм ще бъде занимателен през април заради проблем с доставки на „ АстраЗенека “ от индустриалните ѝ потенциали в Индия . Наред с това ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че може да бъде спрян износът на ваксини, създадени в Съюза, към Англия. Тя оправда това с обстоятелството, че в предходните месеци Островът не разреши противоположното - „ АстраЗенека “ да компенсира понижаване на европейските доставки с английска продукция.  

Недостатъчните доставки следват и от незадоволителното произвеждане, подвластно от мрежите за дистрибуция на фармацевтичните компании. „ АстраЗенека “, да вземем за пример, създава на 25 места в 15 страни.  „ Джонсън и Джонсън “ създава имунизацията си в Нидерландия, откъдето я праща за бутилиране в Съединените щати . За „ Модерна “ процесът е разграничен сред Швейцария и Испания. 

В Съединени американски щати, където към този момент са сложени над 100 милиона дози, са решили въпроса, като на по-ранна фаза са подсигурили федерална помощ за фармацевтичните компании в границите на проекта Warp Speed. Той разрешава да вземем за пример на „ АстраЗенека “, „ Модерна “ и „ Джонсън и Джонсън “ да употребяват по-рано построени индустриални мощности, които обгръщат целия цикъл по изработката на ваксини. После те предпочитано се слагат в Съединени американски щати.

В момента Германия, Италия и доста други страни по целия свят влагат в сходни уреди, което ще е от основно значение, тъй като предизвикването се усложнява. 

Смятам, че в някакъв миг ще ни е нужна подсилваща имунизационна доза, която да ни обезпечи отбрана против появяващите се варианти на ковид . Ваксините, които към този момент имаме, са извънредно ефикасни против истинския вариант и този, който се появи във Англия - Б117. Осигуряват някаква отбрана и против вариантите от Бразилия и Южна Африка. Но считам, че ще ни е нужна още една имунизационна доза в бъдеще. Надявам се да не е прекомерно скоро, тъй че да можем да приключим първичната имунизация, а спомагателната доза да се сложи след няколко години.  Също по този начин, тъй като не знаем какъв брой дълъг ще е имунният отговор от имунизациите . Знаем, че той е доста мощен най-малкото през първите месеци, а съгласно мен е евентуално да устоя няколко години, само че за момента не знаем дали това ще е дълго време или единствено 2-3 години. Така че ще би трябвало да се редим и за още една доза - дали поради новите варианти, или с цел да поддържаме имунитет “.

Подобен сюжет, разказан от доктор Майкъл Хед, усложнява конкуренцията с разновидностите.  Към момента имунизационният развой е сложен даже в Европейския съюз  - поради липса на американската индустриална подготовка, а може би и поради неразбираемите контракти с фармацевтичните компании. Но да погледнем оттатък нас.

Една африканска страна като  Етиопия получи първите си имунизационни дози чрез световния механизъм „ Ковакс “ тази седмица и се надява да имунизира едвам 20 % от популацията си до края на годината . Там епидемията занапред се ускорява, с повишаване на новите и смъртните случаи приблизително с 11 % на седмица. Подобна е обстановката и на други места в Африка. В европейска Молдова все още доставените дози са едвам 36 хиляди, в случай че единствено лекарите в страната са 60 хиляди.  Много други страни чакат първите си доставки .

А нови варианти могат да се появят на всички места, където обстановката не е овладяна?

Няма да сме в сигурност в личните си страни, до момента в който целият свят не е имунизиран, тъй като видяхме какъв брой елементарно се популяризира Covid-19 . Това, на което можем да се надяваме, е отварянето на повече индустриални мощности, които да усилят потенциала на разпределението на имунизациите. Ще забележим и утвърждението на доста нови ваксини през идващите 6 до 12 месеца - доста ваксини са в клинични тествания и в случай че са сполучливи, това ще значи повече имунизационни дози за целия свят. Местата за произвеждане на ваксини в Индия са доста ефикасни и покриват огромна част от Югоизточна Азия. Да се надяваме, че успеваемостта на „ Ковакс “ ще се усили, тъй че повече ваксини да доближат да вземем за пример до Субсахарска Африка.  Със сигурност би трябвало да имунизираме всички, с цел да можем да спрем опасността “. 

„ Да имунизираме всички “ се трансформира в девиз и на геополитическите борби сред Западния свят, Русия и Китай, които се водят в обичайни оспорвани територии като Латинска Америка, Югоизточна Азия и Западните Балкани, а и в самия Европейски съюз. Въпросът още веднъж е  коя от огромните сили ще може да ти достави ваксини, откакто първо е задоволила личните си потребности ?

Ситуацията сега не наподобява като нужното ни световно съдействие. Специалистите към този момент гледат към създаването на нов тип мултивалентни ваксини, които да са ефикасни против откритите разновидности на ковид. В разбор за „ Форин полиси “ инфекционистът Майкъл Остерхолм и писателя Марк Олшакер акцентират, че н и е необходим фармацевтичен еквивалент на плана „ Манхатън “, посредством който да се създаде универсална коронавирусна ваксина, налична за всички . Към момента обаче този развой се спъва както от политиката, по този начин и от обстоятелството, че фармацевтичните компании споделят технологиите си най-вече в границите на лимитирани бизнес партньорства.

„ Трябва да забележим по-свободно шерване на елементи за имунизациите, патенти и друга интелектуална благосъстоятелност, за да ускорим имунизационния развой. Със сигурност това би трябвало да се случва сега, а също по този начин би трябвало да мислим за идната пандемия. Защото ще има друга пандемия и би трябвало да използваме опита си от тази. Нужни са ни, да вземем за пример, места за произвеждане на ваксини в няколко страни в Субсахарска Африка, които да обслужват предпочитано хората на континента.  Трябва да стартираме и партньорства, в които данни и проекти за произвеждане на ваксини са свободна информация , посредством която индустриалните потенциали да се усилят при идната световна здравна рецесия. Много неща можем да създадем преди идната пандемия, които трябваше да създадем преди тази. Дано да ни е за урок “. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР