Преподобният Захария живял през IV век в Египет, напомня БТА.

...
Преподобният Захария живял през IV век в Египет, напомня БТА.
Коментари Харесай

Честваме паметта на преподобния Захария и на свети Артемон, Селевкийски епископ

Преподобният Захария живял през IV век в Египет, припомня Българска телеграфна агенция. Бил наследник на християнина Карион. По това време почнало да се развива монашеството и доста хора се отдавали на подвижнически живот в пустините на Египет. И Захария, който още бил младеж, дружно с татко си отишъл в една пустинна обител, където и двамата приели монашество. Макар и по-млад от доста братя в обителта, Захария бил дарен от Бога с огромна берекет. Когато говорел за Бога и за вярата, усещал като че ли, че гори цялата му сърцевина. Веднъж известният подвижник св. Макарий, с цел да го изпита, попитал кое нещо прави монаха същински духовник. Захария дал отговор: Онова, което непрекъснато ни кара да изпълняваме Божиите заповеди.

А на запитването на стареца Мойсей, какво значи да бъдеш духовник, Захария показал като главно изискване смирението. Наистина той бил пример на примирение, смирение и духовна непорочност. Упокоил се млад, само че останал за образец на всички.

Свети Артемон живял в първите времена на Църквата, когато Христовото благовестие последователно се разпространявало в езическите общества. Християнски общини се основавали в градовете, изключително там, където апостолите проповядвали през I век и първи посели семената на избавителната религия. Апостолът на езичниците Павел проповядвал Божието слово в град Селевкия, в малоазийската област Писидия (сега Селеф в Югозападна Турция), и привлякъл определени души, които образували първата черква в този град. През II век там се изявил усърдният и просветен християнски просветител Артемон, който християните избрали за пръв свещеник. Той оправдал очакванията на локалните вярващи и траял да популяризира учението на Иисус Христос, грижел се за бедните и вдовиците, бил образец за вярващите в слово и дело. Достигнал дълбока напреднала възраст, свети Артемон се упокоил в мир при започване на III век.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР