Преподавателката по танци и IT специалистка Алена Щерк, чието тяло

...
Преподавателката по танци и IT специалистка Алена Щерк, чието тяло
Коментари Харесай

Увеличават се случаите на насилие над жени. И убитата Щерк е била тормозена

Преподавателката по танци и IT специалистка Алена Щерк, чието тяло беше намерено в неделя, три пъти е подавала сигнали в полицията против някогашния си другар. Тя обаче не е подавала писмени тъжби, стана ясно от известие на Столична дирекция на вътрешните работи до медиите през днешния ден. Именно някогашният й другар - Виктор Спига е главен обвинен за убийството.

Първият сигнал, който тя е подала е от 2 февруари. Жената обяснила, че е притеснявана от някогашния си другар. На място отишли служители на реда, които предизвестили мъжа. Поканили Алена Щерк да подаде тъжба в Районното ръководство, само че тя не го е направила.

Няколко дни по-късно дамата още веднъж подала сигнал, този път за скандал. Пристигналите на място служители на реда не разкрили мъжа, нямало и данни за физическо принуждение. И този път Щерк не е подала тъжба.



На 11 април преподавателката по танци алармирала, че някогашният ѝ другар не е върнал в период колата, която тя му дала да употребява, като по случая е формирана кореспонденция.

Виктор Спига към този момент е арестуван в Италия - какво следва?



Снимка от ареста на главния обвинен за убийството на Алена Щерк е оповестена на уеб страницата на италианската полиция. От информацията там излиза наяве, че е носел със себе си изострен предмет и към този момент е предаден на прокуратурата в Асколи Пичено.

" Това е по принцип срокът - 60 до 90 дни, в който би следвало да завърши процедурата пред италианския съд, в случай че лицето даде единодушие непринудено да бъде предадено, тогава срокът доста се редуцира ", сподели Десислава Петрова - представител на Софийска градска прокуратура.

По предварителни данни 6-7 удара по главата на дамата са повода за гибелта ѝ. Голяма е вероятността закононарушението да е осъществено в автомобила ѝ, тъй като са открити следи от кръв и миризма на белина.



Защо обаче жена, алармирала за тормоз против нея, не подава тъжби?

" Тя търси помощ в избрани незабавни обстановки, когато се усеща доста застрашена, само че защото не е имало тежко физическо принуждение, тя не е подала тъжба ", сподели Надежда Стойчева - шеф и психотерапевт в " Асоциация Анимус ".

Значителен е растежът на сигналите за домашно принуждение, подадени към " Асоциация Анимус ". За предходната година тези сигнали са били към 1500. От началото на тази година обаче единствено до месец май са получени над 900.

Няма данни какъв брой от случаите, за които е сигнализирано, са приключили съдбовно. Според специалистите е належащо службите, занимаващи се с домашно принуждение да преминат през специфични образования.

" Трябва бързо да се научат да разпознават и да разпознават обстановките, в които има заплаха за жертвите. Те са разказани, има рискови фактори, по които може да се разпознае дали ще има продължение на насилието, дали ще има заплаха за живота ѝ и да се взимат бързи ограничения ", сподели Надежда Стойчева.

Диана Николова е била в клопката на домашното принуждение. Успяла е да се избави и през днешния ден е преподавател на дами, опитващи се да излязат от него. Смята, че институциите би трябвало да работят дружно, когато получат сигнал за експанзия.



" Защото в доста случаи, когато се подава сигнал на едното място и споделят: " То не е наша работа, подайте си сигнала на друго място ". Понякога това, което подаваш като сигнал, аз съм подавала непосредствено към прокуратурата, не е задоволително. Трябва да се опише по специфичен метод, има юристи, има адвокати, които могат да изготвят тези неща ", сподели Диана Николова.

Диана счита, че постоянно има метод за избавление, само че че и хората би трябвало да научат нещо значимо - тормозът не се показва единствено в плесници.

" Не е нужно да те бие, с цел да бъде принудител. Има прочувствено принуждение, има финансово принуждение, има психическо, което е прикрито ", сподели Николова.

Една от горещите телефонни линии, която приема непрекъснато сигнали за домашно принуждение е тази на фондация " Асоциация Анимус " - 0800 1 86 76 . А доста хора, претърпели принуждение, като Диана, оферират прочувствена поддръжка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР