Бременната съпруга на руски опозиционер, получил бежански статут у нас,

...
Бременната съпруга на руски опозиционер, получил бежански статут у нас,
Коментари Харесай

Бременна рускиня у нас се оказа без документи въпреки молбите си за бежански статут

Бременната брачна половинка на съветски опозиционер, получил бежански статут у нас, се оказа без никакви документи в България. Въпреки че е плащала осигуровките си, откогато с мъжа ѝ са се преместили в страната ни, Татяна, която може да роди всеки миг, даже не може да се обърне към лекаря, която я е следял до момента.

Татяна и Андрей се местят в България, тъй като в Русия той е преследван поради проукраинските си позиции, против него има и издадена присъда. Първоначално той идва самичък, избира Бургас и подава молба за протекция. След среднощен разпит от полицията в дома им в Русия Татяна взема решение да го последва. У нас Татяна намира доктор, който да следи бременността ѝ - която е рискова поради увита пъпна шнур.



" Ние сме срещу войната, която Русия стартира в Украйна, ние желаеме мир. На съветската Нова година у дома дойде полиция. Мъжът ми към този момент беше пристигнал в България и беше подал документи. В дома ни там ме разпитваха дълго и след този случай взехме решение, че е по-добре и аз да напусна родината си. Сега се тормозя се за себе си и бъдещето ми дете ", споделя Татяна Гайдук.

След като документите ѝ са отхвърлени тя към този момент се води незаконен мигрант, а това има своето следствие.

" Най-вероятно ще се наложи цезарово сечение и поради това, че нямам даже краткотраен статут, не мога да се възползвам от здравна помощ и следене ".

Адвокатът ѝ показва и пропуските в този проблем.

" В Агенцията за бежанците явно имат пропуски с администрацията и периодите, в които обслужват непознатите жители. Това, което се е случило - госпожата си е оттгелила жалбата против отхвърли на ДАБ за даване на бежански статут по техни уверения, че доста по-лесен и бърз метод е, откакто брачният партньор ѝ един път е станал емигрант, тя да направи по този начин наречената процедура по събиране на семейство. Т.е. тя като член на семейство да получи статута на брачна половинка си ", изясни Драгомир Ошавков, юрист.



Въпреки напредналата си бременност Татяна отива до София на два пъти да подава молба, тъй като първия път не получава входящ номер.

" Това е най-големият пропуск на ДАБ, че не са ѝ дали входящ номер. На процедура няма доказателство, че е подадена молбата. Започва срокът на ДАБ да тече от 8 май, което губи няколко скъпи седмици за човек в такова състояние ", уточни Драгомир Ошавков.

" Бих желала да се обърна към ДАБ - в случай че могат, да ускорят оптимално този развой, с цел да получа документите. Нямам време, за жалост. Те ми споделиха да заставам и да очаквам, а аз не мога ", прикани Татяна Гайдук.



Докато чака документи, изтича и в началото издадената при идването ѝ у нас регистрационна карта. От Държавната организация за бежанците показаха за " По света и у нас ", че последващата молба на Татяна е подадена на 8 май и към този момент има издадено решение за допустимост. А поради напредналата ѝ бременност още на следващия ден ще ѝ бъде издадена нова зелена карта, което ѝ дава опция да употребява здравно обезпечаване. Докато се бори със системата, фамилията чака Андрей - младши.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР