Препечатваме текста от Твърдо, с емоционални паузи, почти като Лорънс

...
Препечатваме текста от Твърдо, с емоционални паузи, почти като Лорънс
Коментари Харесай

Бог да пази България от позорите ѝ |

Препечатваме текста от

Твърдо, с прочувствени паузи, съвсем като Лорънс Оливие и неговото “Сега е зимата на нашето неодобрение ”*, вицепремиерът Асен Василев разгласи неотдавна за позорна позиция на президента Румен Радев. “Позицията, която господин Радев изрази, че, давайки оръжие, ние продължаваме спора (в Украйна, б.а.), е позорна. Защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този спор и че е обикновено и добре Русия да победи. Аз считам, че Украйна ще победи и че ние би трябвало да помогнем на Украйна ”. Уау.

След словото заря от лайкове – какъв мъжага е Василев и по какъв начин по́ ставал за министър председател от сподвижника си Кирил Петков. После Петков отпътува за Украйна, впечатли се от разрухата на войната и разгласи, че идната седмица в Народното събрание ще се гласоподава за военната поддръжка. И всички чакахме да забележим по какъв начин “Продължаваме смяната ” ще профучи с 200 през алената линия на Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова и Народното събрание – без Българска социалистическа партия и “Възраждане ”, ще позволи на държавното управление да прати снаряди за танкове, патрони, гранати, автомати, с цел да победи Украйна, да отбрани териториалната си цялост… Изтъпанчили се във всички телевизионни формати дни преди гласуването в Народното събрание, (видни) фигури от ръководещото болшинство обясняваха, че Българска социалистическа партия няма да напусне обединението, когато се гласоподава военна помощ. “Другарите ” не се наскърбиха. Ама никой не призна, че социалистите няма да изоставен, тъй като няма и да се изпрати оръжие – което е обидно за другите трима в обединението.

Както написа Венци Мицов във Facebook, хем се одобри да има помощ, хем да няма. Ще се ремонтира военна техника. Парламентът “мина метър ”. За да бъде позорът цялостен, ръководещите се снабдиха с индулгенция за позицията си, обезпечено им от украинския дипломат Москаленко и президента на Украйна Володимир Зеленски – поискали с писмо точно поправки на военна техника. Така де, няма потребност от оръжие – значи да се изпрати каквото са сметнали за нужно да изискат от България.

“Тежко е човеку да има работа с шарлатани, каквито са тукашните управници; горко и нам, че потребността не е тласнала да търсим помощта им; само че какво да се прави, „ удавений за сламка се лови ”. Зная го, че властта е знак на измамата, насилието, грабежът, само че, споделям ти, нашата потребност е диктувала да се обърнем към такива политически хамелеони ”. (4 май, 1897 година, из писмо на Гоце Делчев, погубен на 4 май 1903 година в стълкновение, едвам на 31 години).

На 4 май 2022 година двеста политически хамелеона гласоподаваха българският парламент да позволи на държавното управление да ремонтира военна техника на Украйна. Преди това направиха шоу за гласоподавателите, както си му е редът, като се изпокараха между тях кой е пропутин, кой какви полезности избира и къде стои троянският кон на Русия – в държавното управление, в обединението, в парламента… Накрая ръководещи и съпротива – “Продължаваме смяната ” (ПП), “Има подобен народ ” (ИТН), Българска социалистическа партия, “Демократична България ”, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи утвърдиха решението – с цел да спасят властта, кожите, гласоподавателите. ( " Против " гласоподаваха от “Възраждане ”, както и по един депутат от Политическа партия, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия.) Депутат от ГЕРБ упрекна държавното управление в снишаване, а каква стана тя – снишиха се над 80 на 100 от депутатите. Докато бурята отмине, както споделяше преди десетилетия Тодор Живков, начертал генералната линия на снишаването.

Чуха се спекулации, че желанието на държавното управление може да е “сливи за боклук ” – вземаме развалена украинска техника и даваме здрава българска. Кой ще разбере?! В това е и нелепостта – сходни дейности не могат да останат скрити. Ако Украйна въобще успее да изпрати за ремонт в България развалената си съветска бойна техника, вместо в Словакия, която е и по-близо, и към този момент се поправя такава… Военната помощ за Киев, каквато оказва цяла Европа и съвсем всички в Европейски Съюз – без България и Унгария, е държавническа позиция на чест и достолепие, не мишкуване.

През това време българските оръжейници ще продължат да бълват оръжие за експорт, което стига до Украйна, въпреки публично да не е за Украйна. В изявление за “Свободна Европа ” някогашният шеф на “Кинтекс ” Александър Михайлов заяви, че за първите 4 месеца на годината българските военни предприятия са подписали контракти за експорт на военна продукция за над 2 милиарда евро. Като вицепремиер и министър на стопанската система, в чийто сектор е междуведомствената комисия, която управлява оръжейния експорт, Корнелия Нинова е наясно. Но все пак и тя, и ръководената от нея Българска социалистическа партия не престават да приказват за мир и разоръжаване по този начин, както го правеше Българска комунистическа партия и нейните ръководители, когато България бе измежду първите по произвеждане на оръжия в света и въоръжаваше половин Африка. А ръководещата в Мозамбик по това време партия ФРЕЛИМО и други “братски ” партии пращаха делегации на конгресите на Българска комунистическа партия, с цел да благодарят за мира и разоръжаването, които социалистическа България утвърждава като своя политика. Със скрития пренос на оръжие, каптагон, злато, цигари, питиета и други артикули беше натоварена Държавна сигурност – по този начин се получаваше валута по второ направление, а в името на оръжейния експорт е основан “Кинтекс ” през 1967 година

Сега Корнелия Нинова и назначеният от нея приятелски кръг може да се поздрави – освен обединението, съвсем целият парламент съблюдава нейната алена линия. Държавата България няма да оказва помощ на Украйна с оръжие. Като им би трябвало, да си го купуват през медиатори от българския оръжеен бизнес. Оня ден “Арсенал ” разгласи 300 нови работни места.

Гласуването в Народното събрание беше позорно. В него имплицитно стои разбирането, че ръководещите не желаят да разтурят властта си, а опозицията не желае да ръководи – не и в този миг. Така едните ручат жабетата, а другите ги чакат да почнат да повръщат. А всички заедно вършат “пунта мара ” политика, в която се беше специализирал Бойко Борисов. “Ако българите не беха глупави, немаше толкова да тлеят в иго ”, написа в друго писмо Гоце Делчев, който не се е снишавал. Ако българите не бяха глупави, щяха ли да изберат тоя парламент?

*В “Ричард III ”.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР