Преодоляването на предизвикателствата, свързани с високите цени на енергията в

...
Преодоляването на предизвикателствата, свързани с високите цени на енергията в
Коментари Харесай

Енергийният министър подкрепи ядрената енергетика

Преодоляването на провокациите, свързани с високите цени на силата в Европа, е невероятно без съгласуван метод на ниво Европейски Съюз и взаимност сред обособените страни в съюза.

Това акцентира министърът на енергетиката Александър Николов в изявлението си по време на неофициалното съвещание на енергийните министри, което се организира в гр. Амиен, Франция, оповестиха от пресцентъра на министерството. Дискусиите, свързани с енергийните цени за европейските консуматори, заемат централно място по време на съвещанието, проведено от френското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Освен това, тематиките на диалозите са свързани и с енергийната успеваемост и потреблението на водорода в европейската енергетика.

По думите на министър Николов, целенасочените и ефикасни ограничения за справяне с казуса с високите енергийни цени изискват фокус както върху най-уязвимите консуматори, по този начин и върху поддържането на икономическа интензивност. Вярваме, че би трябвало да се обмислят всички вероятни механизми, които биха могли да допринесат за непрекъснатост на доставките на сила на предвидими цени, подчертава министър Николов. Той посочи ролята на диверсификацията на източниците и маршрутите като главен фактор за гарантиране сигурността на доставките. Наред с това, основни в това отношение са усилването на пазарната интеграция и развиването на взаимовръзките със прилежащите страни.

Българската страна приветства предлагането за признание на нуклеарната сила и природния газ като източници, отговарящи на условията за безвъглеродна енергетика. Ние сме уверени, че нуклеарната сила, дружно с възобновимите енергийни източници, ще играе съществена роля в бъдещата декарбонизирана енергийна система на Европейски Съюз и може да обезпечи постоянни доставки на сила на предвидими и налични цени в дълготраен проект, акцентира министър Николов. Той обърна внимание и върху нуждата от в детайли обмисляне на ограниченията за реализиране на климатичните цели на Европейски Съюз като основен фактор за опазване на общественото доверие в зеления преход и на конкурентоспособността на европейската стопанска система. Мерките следва да обезпечат задоволителна еластичност на страните членки за използване на тези енергийни технологии и решения, които най-добре дават отговор на техните потребности, акцентира още министър Николов. Огромно предизвикателство е да бъде основан ефикасен и обективен механизъм за отплата в разнообразна икономическа зона от 27 страни членки и това изисква по-обширни спомагателни ограничения и запаси на европейско и национално ниво, сподели още енергийният министър. По неговите думи, когато се преглежда разпределението на средства сред страните членки, би трябвало да се вземе поради брутният народен приход на глава от популацията, каузи на уязвимите семейства, както и излъчванията на семействата от изгарянето на горива.

В сходство с целите на Европейски Съюз във връзка с енергийната успеваемост, България възнамерява да реализира понижаване с 31.67% на крайното енергийно ползване до 2030 година спрямо 2007 година, акцентира министър Николов в изявлението си по друга централна тематика на диалозите – тази за енергийната успеваемост. По неговите думи, подобряването на енергийната успеваемост е основен дирек на политиката за индиферентност на климата на Европейски Съюз. Освен че понижава общите разноски за сила, повишението на енергийната успеваемост предизвиква общественото и икономическото развиване, покачва енергийната сигурност, качеството на живот и заетостта, подчертава енергийният министър.

По отношение на потреблението на водорода в подтекста на европейските цели за декарбонизация, министър Николов акцентира неговия капацитет като обещаващо решение както в енергетиката, по този начин и в други съществени браншове на стопанската система. Използването на водорода е опция за браншове, които са сложни за декарбонизиране, като да вземем за пример енергоемки промишлености или превоз на дълги дистанции, който може да бъде единствено отчасти електрифициран, акцентира министър Николов. В момента обаче съвсем 80% от водорода се създава посредством реформиране на природен газ и газификация на въглища. Използването на водород, създаден от изкопаеми горива като опция на самите изкопаеми горива предлага доста лимитирани изгоди за околната среда. По думите на енергийния министър, макар възходящия механически и политически фокус върху водорода, той остава нова и към момента незряла технология. За подкрепяне на нейното комерсиално развиване са нужни обилни обществени средства, акцентира енергийният министър. В този развой публичните настройки също играят решаваща роля. Използването на цялостния капацитет на водорода ще зависи значително от присъединяване на частния бранш, както и от координирани дейности за публично-частни вложения за ускорение развиването на този запас на всички равнища.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР