Преминаването от зимно към лятно часово време влияе пряко на

...
Преминаването от зимно към лятно часово време влияе пряко на
Коментари Харесай

Как ни влияе смяната на времето?

Преминаването от зимно към лятно часово време въздейства директно на нашето физическо и психическо положение. Ако преместването на стрелките на часовника с час напред ни дава лъжливото възприятие за по-дълъг ден, то в действителност краде 1 час от съня ни.
Тази смяна на времето може да аргументи разстройства в биологичния ни часовник, прочут още като циркаден темп.

Уморени ли сте от лятното часово време?

Настройването на часовника напред с един час за лятно часово време напролет нормално значи загуба на един час сън. Това може да ви умори. Проучване от 2019 година, извършено от Американската академия по медицина на съня (AASM), открива, че повече от половината американци нормално се усещат изтощени и недоспали след прекосяването към лятно часово време. Това е и повода доста медицински асоциации и експерти да поддържат анулацията на промяната на времето.

В изказване на AASM, оповестено в Journal of Clinical Sleep Medicine се споделя, че „ сезонните промени във времето би трябвало да бъдат отстранени в интерес на закрепено, национално, целогодишно общоприетоо време “, което доста ще додобри здравето на хората.

Странични резултати и опасности от смяната на времето

Умората от загубата на един час сама по себе си може да бъде задоволително разрушителна, само че за някои хора, този развой може да има по-сериозни последствия.

Шведско изследване разкрива, че рискът от инфаркт се усилва през първите три делнични дни след прекосяване към лятно часово време.

Смята се, че умората, провокирана от промяната на времето, е главната причина за увеличение на пътнотранспортните катастрофи в първия понеделник след преместването на стрелките на часовника.
Също по този начин, статистиката сочи, че се усилват и случаите на работното място.

Загубата на час дневна светлина след връщането на часовниците към общоприетото време може да провокира психологични болести, в това число биполярно разстройство и сезонно афективно разстройство (SAD), известно още като зимна меланхолия.

Датско изследване пък открива, че има 11% нарастване на случаите на меланхолия след смяната на времето.

Австралийско изследване откри, че честотата на самоубийствата при мъжете се е нараснала в дните след промяната на времето (независоимо дали е зимно или лятно).

Отрицателно влияние избледнява

Въпреки че нарушаването на циркадния темп може да има съществени отрицателни резултати върху здравето ни, множеството изследвания сочат, че те минават през идващите няколко седмици.

Данни, събрани от консуматори на Фейсбук, сочат, че след прекосяване към лятно часово време, повече консуматори от нормално споделят, че са „ изтощени “. Въпреки това мнозита споделят, че се усещат „ щастливи “ и „ прелестни “, което най-вероятно се дължи на по-дългите вечери.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР